Упозорење САД-у

Сјеверна Кореја испалила двије интерконтиненталне балистичке ракете

  • Извор: Агенције
  • 18.12.2023. 21:10

Северна Кореја испалила је данас двије интерконтиненталне балистичке ракете које имају домет до било ког дијела Сједињених Америчких Држава, Јапана и Јужне Кореје, након што је Пјонгјанг осудио америчко показивање силе као "ратне потезе". Савјет безбједности Уједињених нација требало би да се састане у уторак на захтјев САД и других земаља како би се дискутовало о овом сејвернокорејском лансирању.

Јужнокорејски савјет за националну безбједност саопштио је да лансирање интерконтиненталне балистичке ракете са чврстим горивом (ИЦБМ) означава дестабилизујући чин који игнорише међународна упозорења и више резолуција Савјета безбједности УН.

Предсједник Јужне Кореје Јун Сук Јеол наредио је јачање заједничке операције "нуклеарног одвраћања" Сеула и Вашингтона, преноси Ројтерс.

Други пројектил је испаљен из области у близини Пјонгјанга према источној обали земље и прелетио је око 1.000 километара, саопштио је

Заједнички генералштаб Јужне Кореје, док је јапанско министарство одбране извијестило да је лет трајао око 73 минута.

Ракета је достигла висину ог 6.000 метара и пала у море западно од Хокаида, изван јапанске економске зоне, саопштио је Токио.

Данашње лансирање услиједило је након што је Пјонгјанг испалио балистичку ракету кратког домета у недјељу увече, уз оптужбу да САД оркестрирају "прелиминарно показивање нуклеарног рата".

Кина, најближи савезник Пјонгјанга, као стална чланица Савјета безбједности УН, подржала је све резолуције о увођењу санкција Сјеверној Кореји до 2017. године које се тичу развијања оружја, али од тада Пекинг није гласао за увођење даљих санкција јер би то, како тврде, само подигло тензије.

Америчка подморница допловила је у воде Јужне Кореје и савјетник за националну безбједност Бијеле куће, Џејк Саливен, разговарао је с јужнокорејским и јапанским колегама и нагласио важност размене података о сејвернокорејским ИЦМБ, саопштено је из Беле куће.

Вашингтон и Сеул су повећале интензитет заједничких војних вјежби против растућих пријетњи Сјеверне Кореје, која је претходно тестирала низ балистичких ракета и у новембру лансирала свој први војни шпијунски сателит, наводи Ројтерс.

Пратите нас и путем Вибера