Upozorenje SAD-u

Sjeverna Koreja ispalila dvije interkontinentalne balističke rakete

  • Izvor: Agencije
  • 18.12.2023. 21:10

Severna Koreja ispalila je danas dvije interkontinentalne balističke rakete koje imaju domet do bilo kog dijela Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Južne Koreje, nakon što je Pjongjang osudio američko pokazivanje sile kao "ratne poteze". Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane u utorak na zahtjev SAD i drugih zemalja kako bi se diskutovalo o ovom sejvernokorejskom lansiranju.

Južnokorejski savjet za nacionalnu bezbjednost saopštio je da lansiranje interkontinentalne balističke rakete sa čvrstim gorivom (ICBM) označava destabilizujući čin koji ignoriše međunarodna upozorenja i više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Predsjednik Južne Koreje Jun Suk Jeol naredio je jačanje zajedničke operacije "nuklearnog odvraćanja" Seula i Vašingtona, prenosi Rojters.

Drugi projektil je ispaljen iz oblasti u blizini Pjongjanga prema istočnoj obali zemlje i preletio je oko 1.000 kilometara, saopštio je

Zajednički generalštab Južne Koreje, dok je japansko ministarstvo odbrane izvijestilo da je let trajao oko 73 minuta.

Raketa je dostigla visinu og 6.000 metara i pala u more zapadno od Hokaida, izvan japanske ekonomske zone, saopštio je Tokio.

Današnje lansiranje uslijedilo je nakon što je Pjongjang ispalio balističku raketu kratkog dometa u nedjelju uveče, uz optužbu da SAD orkestriraju "preliminarno pokazivanje nuklearnog rata".

Kina, najbliži saveznik Pjongjanga, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, podržala je sve rezolucije o uvođenju sankcija Sjevernoj Koreji do 2017. godine koje se tiču razvijanja oružja, ali od tada Peking nije glasao za uvođenje daljih sankcija jer bi to, kako tvrde, samo podiglo tenzije.

Američka podmornica doplovila je u vode Južne Koreje i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, Džejk Saliven, razgovarao je s južnokorejskim i japanskim kolegama i naglasio važnost razmene podataka o sejvernokorejskim ICMB, saopšteno je iz Bele kuće.

Vašington i Seul su povećale intenzitet zajedničkih vojnih vježbi protiv rastućih prijetnji Sjeverne Koreje, koja je prethodno testirala niz balističkih raketa i u novembru lansirala svoj prvi vojni špijunski satelit, navodi Rojters.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: