Министар спољнх послова Мађарске

Сијарто: Сарадња Српске и Мађарске уродила плодом, настављамо сарадњу

  • Извор: АТВ
  • 12.09.2024. 15:20

Сарадња Републике Српске и Мађарске уродила је плодом и значајним резултатима, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто на конференцији за новинаре након састанка са предсједник Српске Милорадом Додиком.

- Изузетна је прилика да у министарству спољних послова можемо да поздравимо предсједника Додика, јер код нас долазе министри, тако да нам је драго што сте указали ту част. Ми смо земља која предсједава ЕУ. Један од наших циљева је да убрзамо проширење ЕУ. Све то, чинимо у духу одговорне сусједске политике, знајући да су мир и стабилност на Балкану, национални интерес Мађарске. Међутим, стварност је да у Европи, у погледу проширења постоје лицемјерје јер један дио чланица заступа другачије ставове него што причају, јер земље западног Балкана у просјеку чекају 14 година на чланство ЕУ. Ми сматрамо да је то непоштен однос према њима. Милимо Брисел и остале земље ЕУ да укажу поштовање према земљама западног Балкана - нагласио је Сијарто.

Министар спољних послова Мађарске је рекао да се санкције и било која врста притиска, морају оставити по страни.

- Сарадња између Мађарске и Српске увијек је заснована на поштовању. Значајна је економска сарадња између двије земље и имамо успјешан програм пољопривредног развоја. Ми смо се договорили за јачање економске сарадње између двије земље, посебно због тога, што имамо позитивна искуства. Заједно смо закључили успјешан програм пољопривредног разбоја. Мађарска је обезбиједила 26,5 милиона евра Српској за пољопривреднике. Укупно за 1.782 пољопривредника који су могли да купе пољопривредну опрему из Мађарске. Тим програмом сарадње, на добитку је и Мађарска и Српска. Одлучили смо да наставимо са тим програмом и да осмислимо нови програм подршке - рекао је Сијарто.

Подсјетио је да мађарске компаније учествују у три велика пројкета у Српској.

- То су соларни енергетски пројекат, енергија вјетра и пројекат за пречишћавање отпадних вода - навео је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије се захвалио Додику на доласку и нагласио да се сарадња наставља.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 По свијету са Робертом Дацешином

    ''По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.