Ministar spoljnh poslova Mađarske

Sijarto: Saradnja Srpske i Mađarske urodila plodom, nastavljamo saradnju

  • Izvor: ATV
  • 12.09.2024. 15:20

Saradnja Republike Srpske i Mađarske urodila je plodom i značajnim rezultatima, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednik Srpske Miloradom Dodikom.

- Izuzetna je prilika da u ministarstvu spoljnih poslova možemo da pozdravimo predsjednika Dodika, jer kod nas dolaze ministri, tako da nam je drago što ste ukazali tu čast. Mi smo zemlja koja predsjedava ЕU. Jedan od naših ciljeva je da ubrzamo proširenje ЕU. Sve to, činimo u duhu odgovorne susjedske politike, znajući da su mir i stabilnost na Balkanu, nacionalni interes Mađarske. Međutim, stvarnost je da u Еvropi, u pogledu proširenja postoje licemjerje jer jedan dio članica zastupa drugačije stavove nego što pričaju, jer zemlje zapadnog Balkana u prosjeku čekaju 14 godina na članstvo ЕU. Mi smatramo da je to nepošten odnos prema njima. Milimo Brisel i ostale zemlje ЕU da ukažu poštovanje prema zemljama zapadnog Balkana - naglasio je Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Mađarske je rekao da se sankcije i bilo koja vrsta pritiska, moraju ostaviti po strani.

- Saradnja između Mađarske i Srpske uvijek je zasnovana na poštovanju. Značajna je ekonomska saradnja između dvije zemlje i imamo uspješan program poljoprivrednog razvoja. Mi smo se dogovorili za jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje, posebno zbog toga, što imamo pozitivna iskustva. Zajedno smo zaključili uspješan program poljoprivrednog razboja. Mađarska je obezbijedila 26,5 miliona evra Srpskoj za poljoprivrednike. Ukupno za 1.782 poljoprivrednika koji su mogli da kupe poljoprivrednu opremu iz Mađarske. Tim programom saradnje, na dobitku je i Mađarska i Srpska. Odlučili smo da nastavimo sa tim programom i da osmislimo novi program podrške - rekao je Sijarto.

Podsjetio je da mađarske kompanije učestvuju u tri velika projketa u Srpskoj.

- To su solarni energetski projekat, energija vjetra i projekat za prečišćavanje otpadnih voda - naveo je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije se zahvalio Dodiku na dolasku i naglasio da se saradnja nastavlja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    ''Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.