Мађарски министар спољних послова

Сијарто о односима Мађарске и Украјине: За договор је потребно двоје

  • 30.09.2024. 18:43

Мађарска жели да учини кораке ка успостављању добросусједских односа са Украјином, али очекује да ће Кијев учинити исто са своје стране, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"Ми желимо да имамо добросусједске односе са Украјином, али како каже мађарска изрека `за договор је потребно двоје`. Да видимо докле можемо да стигнемо данас", написао је Сијарто на друштвеним мрежама уочи састанка са новим украјинским министром спољних послова Андријом Сибихом.

Сијарто је истакао да је Мађарска међу већином земаља које су на Генералној скупштини УН позвале на мирно рјешавање сукоба у Украјини.

Послије састанка у Ужгороду 29. јануара, украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба најавио је да ће Мађарска и Украјина формирати заједничку комисију за рјешавање забринутости Будимпеште у вези са мађарском мањином у западно украјинском региону Закарпатја.

Сијарто је навео да план од 11 тачака укључује враћање мањинским школама њихових законских права и обезбјеђивање неограничене употребе мађарског језика у различитим секторима.

Он је нагласио да су сви услови Мађарске у вези са правима закарпатских Мађара укључени у мапу пута за приступање Украјине ЕУ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 12:45 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке