Mađarski ministar spoljnih poslova

Sijarto o odnosima Mađarske i Ukrajine: Za dogovor je potrebno dvoje

  • 30.09.2024. 18:43

Mađarska želi da učini korake ka uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa sa Ukrajinom, ali očekuje da će Kijev učiniti isto sa svoje strane, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Mi želimo da imamo dobrosusjedske odnose sa Ukrajinom, ali kako kaže mađarska izreka `za dogovor je potrebno dvoje`. Da vidimo dokle možemo da stignemo danas", napisao je Sijarto na društvenim mrežama uoči sastanka sa novim ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Andrijom Sibihom.

Sijarto je istakao da je Mađarska među većinom zemalja koje su na Generalnoj skupštini UN pozvale na mirno rješavanje sukoba u Ukrajini.

Poslije sastanka u Užgorodu 29. januara, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba najavio je da će Mađarska i Ukrajina formirati zajedničku komisiju za rješavanje zabrinutosti Budimpešte u vezi sa mađarskom manjinom u zapadno ukrajinskom regionu Zakarpatja.

Sijarto je naveo da plan od 11 tačaka uključuje vraćanje manjinskim školama njihovih zakonskih prava i obezbjeđivanje neograničene upotrebe mađarskog jezika u različitim sektorima.

On je naglasio da su svi uslovi Mađarske u vezi sa pravima zakarpatskih Mađara uključeni u mapu puta za pristupanje Ukrajine ЕU. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.