Шеф мађарске дипломатије

Сијарто: Још није донесена одлука о учешћу на конференцији о Украјини

  • Извор: СРНА
  • 02.06.2024. 21:20

Мађарска још није донијела одлуку да ли ће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

Сијарто је навео да с једне стране поштују Швајцарску, њене напоред да се постигне мир, али у исто вријеме је питање да ли мировна конференција има смисла ако не учествује страна у рату.

"Ако не буду заступљене обје стране, мислим да је то легитимно питање, да ли цела конференција има смисла са становишта крајњег циља, а то је тежња за миром", рекао је Сијарто у интервјуу за бјелоруску телевизију ОНТ.

Сијарто је додао да је Мађарска заинтересована за развој јаке евроазијске сарадње и радиће на томе.

Он сматра да су снажна евроазијска сарадња и односи поштовања на линијама Исток-Запад, Запад-Исток апсолутно у складу са националним интересима Мађарске.

"Категорички смо против подјеле свијета на блокове. То би било страшно, било би јако лоше за Мађарску", рекао је Сијарто.

Он сматра да предстојеће године треба да буду године повезивања, гдје сарадња Истока и Запада може да се одвија на основу поштовања.

Швајцарска ће 15. и 16. јуна бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна.

Русија неће бити присутна на догађају.

Портпарол руске Амбасаде у Берну Владимир Хохлов рекао је раније за "Спутњик" да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.

Министарство спољних послова Швајцарске саопштило је да ће на мировну конференцију бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.

Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу.

Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)