Šef mađarske diplomatije

Sijarto: Još nije donesena odluka o učešću na konferenciji o Ukrajini

  • Izvor: SRNA
  • 02.06.2024. 21:20

Mađarska još nije donijela odluku da li će učestvovati na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Sijarto je naveo da s jedne strane poštuju Švajcarsku, njene napored da se postigne mir, ali u isto vrijeme je pitanje da li mirovna konferencija ima smisla ako ne učestvuje strana u ratu.

"Ako ne budu zastupljene obje strane, mislim da je to legitimno pitanje, da li cela konferencija ima smisla sa stanovišta krajnjeg cilja, a to je težnja za mirom", rekao je Sijarto u intervjuu za bjelorusku televiziju ONT.

Sijarto je dodao da je Mađarska zainteresovana za razvoj jake evroazijske saradnje i radiće na tome.

On smatra da su snažna evroazijska saradnja i odnosi poštovanja na linijama Istok-Zapad, Zapad-Istok apsolutno u skladu sa nacionalnim interesima Mađarske.

"Kategorički smo protiv podjele svijeta na blokove. To bi bilo strašno, bilo bi jako loše za Mađarsku", rekao je Sijarto.

On smatra da predstojeće godine treba da budu godine povezivanja, gdje saradnja Istoka i Zapada može da se odvija na osnovu poštovanja.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna.

Rusija neće biti prisutna na događaju.

Portparol ruske Ambasade u Bernu Vladimir Hohlov rekao je ranije za "Sputnjik" da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske saopštilo je da će na mirovnu konferenciju biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou.

Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: