Мађарски министар спољних послова

Сијарто: Будимпешти треба политички панцир у Бриселу

  • 22.07.2024. 15:39

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да Брисел критикује мађарску мировну иницијативу према Украјини због зависти, додајући да ће му можда требати политички "панцир" током састанка министара спољних послова ЕУ.

Бриселска спољна бирократија и лидери неких чланица ЕУ већ седмицама ломе језик о нашој мировној мисији због фрустрације њиховом погрешном стратегијом", рекао је Сијарто на друштвеним мрежама.

Он је подсјетио да мађарског премијера Виктора Орбана критикују због састанака са руским предсједником Владимиром Путином, кинеским предсједником Си Ђинпингом и бившим предсједником САД Доналдом Трампом, док се у истом периоду швајцарски министар спољних послова Игнацио Касис састао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

"Такође, министри одбране САД и Русије разговарали су телефоном, а украјински предсједник Владимир Зеленски разговарао је са Трампом", рекао је он.

Он је додао да је од стране Брисела и европских пријатеља услиједио д‌јетињаст бојкот састанака и вербални карате.

"Политичке панцире данас треба навући; спремите се за потпуну политичку ватру! Идемо у Брисел, тамо нас чекају колеге министри спољних послова", додао је Сијарто.

Раније у јулу, Орбан се састао са Путином и Сијем у оквиру својих дипломатских напора да отвори линије комуникације за рјешавање сукоба у Украјини. Он се касније састао и са Трампом. Поједини лидери ЕУ протестовали су због, како кажу, Орбанове злоупотребе предсједавања блоком.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.