Mađarski ministar spoljnih poslova

Sijarto: Budimpešti treba politički pancir u Briselu

  • 22.07.2024. 15:39

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da Brisel kritikuje mađarsku mirovnu inicijativu prema Ukrajini zbog zavisti, dodajući da će mu možda trebati politički "pancir" tokom sastanka ministara spoljnih poslova ЕU.

Briselska spoljna birokratija i lideri nekih članica ЕU već sedmicama lome jezik o našoj mirovnoj misiji zbog frustracije njihovom pogrešnom strategijom", rekao je Sijarto na društvenim mrežama.

On je podsjetio da mađarskog premijera Viktora Orbana kritikuju zbog sastanaka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsjednikom Si Đinpingom i bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, dok se u istom periodu švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

"Takođe, ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali su telefonom, a ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski razgovarao je sa Trampom", rekao je on.

On je dodao da je od strane Brisela i evropskih prijatelja uslijedio d‌jetinjast bojkot sastanaka i verbalni karate.

"Političke pancire danas treba navući; spremite se za potpunu političku vatru! Idemo u Brisel, tamo nas čekaju kolege ministri spoljnih poslova", dodao je Sijarto.

Ranije u julu, Orban se sastao sa Putinom i Sijem u okviru svojih diplomatskih napora da otvori linije komunikacije za rješavanje sukoba u Ukrajini. On se kasnije sastao i sa Trampom. Pojedini lideri ЕU protestovali su zbog, kako kažu, Orbanove zloupotrebe predsjedavanja blokom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:50 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:55 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.