Поплаве

Сателитски снимци катастрофе у Дубаију: Погледајте хаос из свемира

  • Извор: Телеграф
  • 23.04.2024. 19:07

Обилне падавине без преседана потопиле су дијелове Уједињених Арапских Емирата прошле недеље, зауставивши живот у Дубаију и другим дијеловима ове пустињске краљевине.

Како преноси "Си Ен Ен", највеће забиљежене поплаве у УАЕ су биле толико интензивне да су данима могле да се прате преко сателита из свемира и то након што су се облаци разишли и пале посљедње капи кише.

Као из противпожарног црева у Дубаију је лило од уторка 16. априла до сриједе, дан касније, касно увече. У Дубаију - најнасељенијем граду у земљи град, за само 12 сати је пало кише као за годину дана, док су околне области имале готово дупло обилније падавине за 24 сата.


Најновији детаљи случаја мале Данке: Испитано је 14 свједока, ово су их све питали

Најновији детаљи случаја мале Данке: Испитано је 14 свједока, ово су их све питали

Најобилније падавине су биле у подручјима сјеверно и источно од главног града земље Абу Дабија. Укупне количине падавина од око 100 до 200 милиметара биле су уобичајене, али је на неколико локација забиљежено скоро 250 милиметара кише по квадратном метру.

Поплавне воде су брзо расле и споро се повлачиле као резултат историјског потопа, који је био најекстремнији догађај у земљи од када се води евиденција пре 75 година.


Мање од два дана након што је киша престала, сателит Ландсат 9 прошао је изнад УАЕ у петак, 19. априла, и снимио слике великих поплавних базена. Сателит прикупља детаљне слике Земљине површине и њиме управљају НАСА и Геолошки завод Сједињених Држава.

Базени тамно плаве боје на сликама истичу поплавне воде, које су у оштром контрасту у односу на типично суво тло у региону, које изгледа смеђе или свијетло смеђе.

Приказана поплава је у најјужнијем делу Дубаија, али високо урбанизовано централно чвориште града није заробљено.

Ове слике су снимљене са сателита Ландсат 9 и обојене су како би се присуство воде истакло на сувом тлу. Приказане боје нису баш онако вјеродостојне како би изгледале особи која гледа из свемира, али олакшавају уочавање разлика на површини.

Сателит је такође снимио значајне поплаве у Абу Дабију. Мале, плитке водене површине су свијетлоплаве. Већи и дубљи базени поплавне воде су тамноплави. Велики дијелови сувог, смеђег тла такође добијају зелену нијансу након падавина. Ово вјероватно показује да је тло у многим областима задржало влагу од кише, чак иако нису у потпуности биле поплављене.


БиХ није признала самопроглашено Косово, не може подржати ни чланство у Савјету Европе

БиХ није признала самопроглашено Косово, не може подржати ни чланство у Савјету Европе

Обилна киша повезана је са већим олујним системом прошле недјеље који је прешао Арапско полуострво и прешао преко Оманског залива. Овај исти циклон је такође донео смртоносне поплаве оближњем Оману, гдје је најмање 18 особа погинуло.

Екстремне падавине попут овог постају све чешћи јер се атмосфера се загријава због климатских промјена изазваних људским фактором. Топлија атмосфера је у стању да упије више влаге као пешкир, а затим је избаци у облику обилних падавина.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.