Невјероватна појава

Сахара претворена у плаву лагуну: Вода у језеру које је пресушило прије 50 година

  • Извор: Агенције
  • 10.10.2024. 17:41

Једно од најсушнијих мјеста у Западној Сахари погодиле су падавине које су, према наводима Мароканске владе, премашиле годишње просјеке и пустињу претвориле у плаву лагуну.

Како се може видјети на снимцима и фотографијама које су преплавиле друштвене мреже, у југоисточном Мароку има више воде него деценијама уназад.

Ово мјесто у Западној Сахари је једно од најсушнијих и ријетко када пада киша, а сада је Мароканска влада саопштила да су два дана падавина у септембру премашила годишње просјеке у неколико области које виде мање од 250 милиметара годишње, укључујући Тату, једну од најтеже погођених области.

Из Марока и стижу фотографије снимљене послије највећег пљуска у посљедњих неколико година.

Пљусак је изазвао поплаве, а водом се напунило и језеро које је пресушило прије пола вијека, пренио је Дејли мејл“.

"Прошло је 30 до 50 година откако смо имали оволико кише у тако кратком временском периоду", рекао је Хусеин Јуабеб из Мароканске генералне дирекције за метеорологију.

Пијесак није могао да прими велике количине падавина, па је киша оставила плаве лагуне воде међу палмама и динама Сахаре.

У Тагоуниту, селу око 450 километара јужно од главног града Рабата, забиљежено је више од 100 милиметара кише у периоду од 24 сата. Сателити НАСА приказали су воду која се улива у познато језеро Ирикуи, између Загоре и Тате, које је пресушило прије 50 година.

У пустињским заједницама које често посјећују туристи, возила са погоном на четири точка пробијала су се кроз баре, док су локални житељи посматрали призор чудећи се, јер киша је пала послије шест година.

Ове кише, које метеоролози називају екстратропском олујом, могу промијенити ток времена у региону у мјесецима и годинама које долазе, јер ваздух задржава више влаге, изазивајући веће испаравање и привлачећи више олуја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:35 Ноћни програм

    Ноћни програм