Kriza mentalnog zdravlja

SAD u ozbiljnom problemu: Prošle godine se ubilo skoro 50.000 ljudi!

  • 12.08.2023. 21:41

U Sjedinjenim Država prošle godine samoubistvo je izvršilo 49.449 ljudi, što je za 2,6 odsto više nego 2021. godine, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti /CDC/, a stručnjaci sugerišu da brojke odražavaju pogoršanu krizu mentalnog zdravlja u zemlji.

Ovi brojevi nastavljaju da pokazuju trend rasta nakon što je broj samoubistava opao u 2019. i 2020. godini.

"Mentalno zdravlje je postalo odlučujući izazov za javno zdravlje i društvo našeg vremena", rekao je doktor Vivek Murti, glavni zdravstveni zvaničnik SAD, komentarišući ovu statistiku.

On je rekao da su ovi brojevi "otrežnjujući podsjetnik koliko je hitno da se dodatno proširi pristup zaštiti mentalnog zdravlja i da se definišu osnovni uzroci problema mentalnog zdravlja".

Među populacijom starijom od 65 godina zabilježen je nagli porast samoubistava od 8,1 odsto u 2022. godini na 10.433 slučaja.

Stopa samoubistava u ovoj starosnoj grupi povećana je za 62 odsto između 2007. i 2021. godine, podsjeća CDC.

Istraživanje koje je sprovedeno u martu je pokazalo da je kriza mentalnog zdravlja u SAD problem koji pogađa sve starosne grupe.

Jedna od tri tinejdžerke rekla je da je razmišljala o okončanju života u nekom trenutku, a 57 odsto je izjavilo da se stalno osjećaju tužno i beznadežno.

"Devet od deset Amerikanaca vjeruje da se Amerika suočava sa krizom mentalnog zdravlja. Novi podaci o samoubistvima koje je objavio CDC ilustruju zašto", rekao je američki sekretar za zdravstvo Ksavijer Besera, prenosi mreža Si-Bi-Es.

Podaci iz juna, takođe iz CDC-a, pokazuju da je skoro jedan od pet, odnosno 18,4 odsto, odraslih u SAD reklo da im je u nekom trenutku života dijagnostikovana depresija.

Međutim, anketa sugeriše da je veća vjerovatnoća da će osoba dobiti dijagnozu depresije u zavisnosti od okolnosti, kao što su mjesto i uslovi života.

Manje od 13 odsto građana Havaja prijavilo je dijagnozu depresije, u poređenju sa 27,5 odsto u Zapadnoj Virdžiniji, saopštio je CDC, prenosi "Raša tudej". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.