У доба развоја вјештачке интелигенције

Руски патријарх: Људима без вјере пријети апокалипса

  • 11.09.2024. 21:34

Људима који су изгубили вјеру у доба развоја вјештачке интелигенције пријети апокалипса, саопштио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил на X Петербуршком међународном културном форуму.

„Ако човјечанство жели да буде срећно у будућности, оно мора бити религиозно... Ако човјечанство изгуби вјеру, посебно у контексту све већег броја технологија повезаних са појавом вјештачке интелигенције, онда заиста улазимо у еру апокалипсе“, рекао је патријарх.

По његовом мишљењу, вјештачка интелигенција може да доведе и до колосалног технолошког продора и до колосалне пријетње, „попут атомске бомбе“.

„Ако не дође до напретка на овом нивоу људског постојања, моралног и духовног, изгубићемо битку и против вјештачке интелигенције и многе друге битке“, закључио је он.

Руска православна црква је више пута говорила против вјештачке интелигенције. Тако је у априлу 2023. предсједник Патријаршијске комисије за породична питања, заштиту материнства и дјеце свештеник Фјодор Лукјанов позвао на забрану приказивања вјештачке интелигенције са људским ликом.

(Спитњик)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: