U doba razvoja vještačke inteligencije

Ruski patrijarh: Ljudima bez vjere prijeti apokalipsa

  • 11.09.2024. 21:34

Ljudima koji su izgubili vjeru u doba razvoja vještačke inteligencije prijeti apokalipsa, saopštio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril na X Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu.

„Ako čovječanstvo želi da bude srećno u budućnosti, ono mora biti religiozno... Ako čovječanstvo izgubi vjeru, posebno u kontekstu sve većeg broja tehnologija povezanih sa pojavom vještačke inteligencije, onda zaista ulazimo u eru apokalipse“, rekao je patrijarh.

Po njegovom mišljenju, vještačka inteligencija može da dovede i do kolosalnog tehnološkog prodora i do kolosalne prijetnje, „poput atomske bombe“.

„Ako ne dođe do napretka na ovom nivou ljudskog postojanja, moralnog i duhovnog, izgubićemo bitku i protiv vještačke inteligencije i mnoge druge bitke“, zaključio je on.

Ruska pravoslavna crkva je više puta govorila protiv vještačke inteligencije. Tako je u aprilu 2023. predsjednik Patrijaršijske komisije za porodična pitanja, zaštitu materinstva i djece sveštenik Fjodor Lukjanov pozvao na zabranu prikazivanja vještačke inteligencije sa ljudskim likom.

(Spitnjik)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: