У зони СВО

Руске јединице први пут уништиле њемачки "скајнекс"

  • 29.01.2024. 19:14

Јединице руске војске у зони СВО успјеле су да униште један од савремених система ПВО кратког домета њемачке производње - "скајнекс", објавио је на свом телеграм каналу руски блогер Борис Рожин уз фотографију уништеног система.

За сада нема доступних информација о томе чиме је "скајнекс" уништен, али се на основу досадашњих искустава може претпоставити да је у питању дејство лутајуће муниције "лансет" или мањих ФПВ дронова.

Оно што ову тезу чини вјероватном је да је њемачки систем намијењен управо за уништавање споролетећих циљева на малим висинама и кратком домету (4-5 км), попут беспилотних летјелица и дронова-камиказа. Стога постоји велика шанса да је "скајнекс" распоређен у близини фронта гдје се дронови највише користе.

"Скајнекс" је наоружан аутоматским топом са олученом цијеви Мк3, у калибру 35 мм. У борбени комплет улази 250 граната, брзина паљбе је 1.000 пројектила у минути, а главни адути њемачког система су могућност даљинског управљања ватром и дејство пројектилима са програмираним временом детонације.

Систем је модуларан и може се поставити на различите возила - точкаше и гусеничаре, или на стационарне платформе, а најчешће се користи за заштиту објеката од великог значаја. 

Поред топа, "скајнекс" је опремљен радаром за откривање, идентификовање и праћење циљева у ваздуху, највећег домета 20-30 км, што зависи од величине и конфигурације радара.

Систем је први пут представљен у новембру 2021. године, а интересантно је да је Њемачка испоручила Кијеву свега двије батерије почетком 2023. и да је украјинска војска тренутно једини корисник "скајнекса". Два испоручена комплекса првенствено су била намијењена за заштиту објеката у Берлину, међутим одлучено је да они ипак буду пребачени у Украјину.

Цијена једне батерије (четири борбена возила, радар и командно возило) је 91 милион евра, а Њемачка је почетком 2024. године најавила да ће Украјини испоручити још двије батерије о свом трошку.

Пратите нас и путем Вибера