U zoni SVO

Ruske jedinice prvi put uništile njemački "skajneks"

  • 29.01.2024. 19:14

Jedinice ruske vojske u zoni SVO uspjele su da unište jedan od savremenih sistema PVO kratkog dometa njemačke proizvodnje - "skajneks", objavio je na svom telegram kanalu ruski bloger Boris Rožin uz fotografiju uništenog sistema.

Za sada nema dostupnih informacija o tome čime je "skajneks" uništen, ali se na osnovu dosadašnjih iskustava može pretpostaviti da je u pitanju dejstvo lutajuće municije "lanset" ili manjih FPV dronova.

Ono što ovu tezu čini vjerovatnom je da je njemački sistem namijenjen upravo za uništavanje sporoletećih ciljeva na malim visinama i kratkom dometu (4-5 km), poput bespilotnih letjelica i dronova-kamikaza. Stoga postoji velika šansa da je "skajneks" raspoređen u blizini fronta gdje se dronovi najviše koriste.

"Skajneks" je naoružan automatskim topom sa olučenom cijevi Mk3, u kalibru 35 mm. U borbeni komplet ulazi 250 granata, brzina paljbe je 1.000 projektila u minuti, a glavni aduti njemačkog sistema su mogućnost daljinskog upravljanja vatrom i dejstvo projektilima sa programiranim vremenom detonacije.

Sistem je modularan i može se postaviti na različite vozila - točkaše i guseničare, ili na stacionarne platforme, a najčešće se koristi za zaštitu objekata od velikog značaja. 

Pored topa, "skajneks" je opremljen radarom za otkrivanje, identifikovanje i praćenje ciljeva u vazduhu, najvećeg dometa 20-30 km, što zavisi od veličine i konfiguracije radara.

Sistem je prvi put predstavljen u novembru 2021. godine, a interesantno je da je Njemačka isporučila Kijevu svega dvije baterije početkom 2023. i da je ukrajinska vojska trenutno jedini korisnik "skajneksa". Dva isporučena kompleksa prvenstveno su bila namijenjena za zaštitu objekata u Berlinu, međutim odlučeno je da oni ipak budu prebačeni u Ukrajinu.

Cijena jedne baterije (četiri borbena vozila, radar i komandno vozilo) je 91 milion evra, a Njemačka je početkom 2024. godine najavila da će Ukrajini isporučiti još dvije baterije o svom trošku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: