Литвански званичник

"Руска војска јача него што је била прије сукоба у Украјини"

  • 15.02.2024. 22:45

Оружане снаге Руске Федерације су боље припремљене за сукоб већих размјера него што су биле прије три године, будући да су у Украјини стекле богато ратно искуство, саопштио је високи званичник Министарства одбране Литваније.

У интервјуу за "Бизнис инсајдер", Ваидотас Урбелис директор за одбрамбену политику у Министарству одбране, упозорио је да Виљнус треба да се спреми за "најгори могући сценарио" када је у питању потенцијални руски напад.

Званичник је истакао да пошто сукоб у Украјини улази у трећу годину, Русија сада има "искуство за вођење сукоба већих размјера што треба посматрати као вид припреме".

"Ако погледате само бројке, Русија сада има више људи у оружаним снагама него што је имала прије инвазије", рекао је он и додао да би "Москва могла да се опорави јако брзо од свих губитака средстава које је претрпјела током борби".

Подсјећања ради, током протеклих неколико мјесеци велики број западних званичника су упозоравали да би Русија могла да покрене напад на НАТО у наредним годинама, иако је већина њих, укључујући и генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга, изјавило да не постоји тренутна пријетња.

Са друге стране, руски предсједник Владимир Путин је одбацио спекулације да би Москва могла да нападне НАТО и означио те наводе као "потпуну бесмислицу", и додао да "не постоје ни геополитички, ни економски, ни војни интереси за то".

Такође, Путин је у децембру потписао декрет којим се максимална бројност руске војске повећава за 170.000 људи, како би се достигао број од 1,3 милиона војника, а руско министарство одбране најавило је да је ово повећање засновано на регрутацији оних грађана који желе да служе добровољно.

Руска Федерација је знатно повећала и стопу производње муниције, војне опреме и наоружања, а крајем 2023. године, министар одбране Сергеј Шојгу описао је руску војску као "најбоље припремљену" војну силу на свијету, која је опремљена најсавременијим средствима тестираним у реалним борбеним условима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: