Москва се огласила

Русија се званично повукла из Споразума о контроли наоружања

  • Извор: АТВ
  • 07.11.2023. 18:14

Москва се званично повукла из великог пакта о контроли наоружања из доба Хладног рата са војним блоком НАТО-а, рекавши да је "застарјели споразум већ годинама мртав и да је потпуно изгубио додир са реалношћу у савременом свијету".

- Тачно у поноћ завршена је процедура за иступање Русије из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ). Тако је међународно правни документ, чију је важност наша земља суспендовала још 2007. године, коначно постао историја за Русију - саопштило је руско Министарство спољних послова.

Како су навели у Министарству, иако је Споразум првобитно "играо извјесну стабилизацијску улогу", чланице НАТО-а су га углавном игнорисале и самим тим је "престао да испуњава интересе Русије".

- Власти држава чланица НАТО-а и земаља савезница јасно су показале своју неспособност да преговарају. У овој фази са њима нису могући никакви договори у области контроле наоружања.

Тек када их живот натјера да се врате на конструктивне и реалне позиције, могао би да оживи одговарајући дијалог у склопу настојања да се уобличи нови европски безбједносни систем који одговара интересима Русије и свих других земаља које одбацују диктат Запада - додаје се у саопштењу.

Потписан на крају Хладног рата 1990. и ратификован двије године касније, ЦФЕ је имао за циљ да ограничи број конвенционалног наоружања НАТО-а и бившег Варшавског пакта распоређеног у Европи.

Иако је амандман из 1996. ублажио нека од тих ограничења, до 2007. године Москва је закључила да споразум више није ефикасан и оптужила нове чланице НАТО-а за кршење његових услова.

Русија је окончала своје учешће у ЦФЕ механизмима 2015. године, назвавши их "анахроним" и "апсолутно неусаглашеним са садашњом реалношћу", уз напомену да су и Варшавски пакт и сам Совјетски Савез одавно престали да постоје.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је изјавио да се "ниједна чланица НАТО-а не придржава споразума и да Москва не жели да изгледа као да учествује у театру апсурда".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм