Moskva se oglasila

Rusija se zvanično povukla iz Sporazuma o kontroli naoružanja

  • Izvor: ATV
  • 07.11.2023. 18:14

Moskva se zvanično povukla iz velikog pakta o kontroli naoružanja iz doba Hladnog rata sa vojnim blokom NATO-a, rekavši da je "zastarjeli sporazum već godinama mrtav i da je potpuno izgubio dodir sa realnošću u savremenom svijetu".

- Tačno u ponoć završena je procedura za istupanje Rusije iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Еvropi (CFЕ). Tako je međunarodno pravni dokument, čiju je važnost naša zemlja suspendovala još 2007. godine, konačno postao istorija za Rusiju - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako su naveli u Ministarstvu, iako je Sporazum prvobitno "igrao izvjesnu stabilizacijsku ulogu", članice NATO-a su ga uglavnom ignorisale i samim tim je "prestao da ispunjava interese Rusije".

- Vlasti država članica NATO-a i zemalja saveznica jasno su pokazale svoju nesposobnost da pregovaraju. U ovoj fazi sa njima nisu mogući nikakvi dogovori u oblasti kontrole naoružanja.

Tek kada ih život natjera da se vrate na konstruktivne i realne pozicije, mogao bi da oživi odgovarajući dijalog u sklopu nastojanja da se uobliči novi evropski bezbjednosni sistem koji odgovara interesima Rusije i svih drugih zemalja koje odbacuju diktat Zapada - dodaje se u saopštenju.

Potpisan na kraju Hladnog rata 1990. i ratifikovan dvije godine kasnije, CFЕ je imao za cilj da ograniči broj konvencionalnog naoružanja NATO-a i bivšeg Varšavskog pakta raspoređenog u Еvropi.

Iako je amandman iz 1996. ublažio neka od tih ograničenja, do 2007. godine Moskva je zaključila da sporazum više nije efikasan i optužila nove članice NATO-a za kršenje njegovih uslova.

Rusija je okončala svoje učešće u CFЕ mehanizmima 2015. godine, nazvavši ih "anahronim" i "apsolutno neusaglašenim sa sadašnjom realnošću", uz napomenu da su i Varšavski pakt i sam Sovjetski Savez odavno prestali da postoje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da se "nijedna članica NATO-a ne pridržava sporazuma i da Moskva ne želi da izgleda kao da učestvuje u teatru apsurda".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: