Напад на концертну дворану

Русија саопштила да ИСИЛ стоји иза терористичког напада у Москви

  • 24.05.2024. 19:50

Русија је у петак први пут изјавила да је терористичка група Исламска држава (ИСИЛ) координисала напад на концертну дворану у Москви у марту, најсмртоноснији терористички напад у земљи у двије деценије.

ИСИЛ је у више наврата преузео одговорност за напад 22. марта, у којем је погинуло више од 140 људи.

Новинска агенција “РИА Новости” цитира шефа ФСБ-а, Александера Бортникова да су “припреме, финансирање, напад и повлачење терориста координисали путем интернета припадници провинције Хорасан (ИС-К)”, активног огранка ИСИЛ-а. у Авганистану и Пакистану.

Бортников није одбацио украјински угао у својим изјавама у петак, рекавши да су “терористи након завршетка напада добили јасна упутства да крену према украјинској граници, гдје им је с друге стране био припремљен ‘прозор’ за излаз”.

- Истрага се наставља, али већ сада се са сигурношћу може рећи да је украјинска војна обавјештајна служба директно уплетена у напад – рекао је.

Украјина је више пута негирала умијешаност.

Наоружани људи у маскирним униформама упали су у дворану “Krokus City Hall” на периферији Москве прије него што су зграду запалили.

(NewArab)

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.