Предсједавање

Русија преузима БРИКС

  • Извор: Б92
  • 01.01.2024. 11:57

Русија преузима једногодишње ротирајуће предсједавање проширеним БРИКС-ом.

Пет нових чланица - Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија - формално постају пуноправне чланице групе БРИКС и почињу заједнички рад у том својству од данас, 1. јануара, под предсједавањем Русије, која преузима ту функцију од Јужне Африке.

Аргентина је требало да постане шеста нова чланица ове асоцијације, али је 29. децембра нови аргентински предсједник Хавијер Милеј званично обавијестио чланице БРИКС-а да ће његова земља одбити позив да се придружи тој групи након самита у Јоханесбургу у августу 2023. године.

Милеј је у свом писму навео да сматра да је учешће његове земље у групи БРИКС у овом тренутку неприкладно, преноси ТАСС.

Како је изјавио руски предсједник Владимир Путин, Москва ће током свог једногодишњег предсједавања учинити све да пет нових чланица БРИКС-а може „хармонично да се интегрише у начин рада организације“.

Припремајући се да преузме мјесто предсједавајуће БРИКС-ом од Преторије, Москва је више пута изјављивала да ће наставити курс ка ширењу глобалног утицаја групе.

Међу приоритетима Москве биће стварање заједничког механизма трговинског поравнања у оквиру економија БРИКС-а.

Генерални директор Руског савјета за међународне послове (РИАЦ) Иван Тимофејев рекао је да ће финансијска сарадња бити приоритетна тачка дневног реда, посебно имајући у виду услове увођења санкција без преседана Русији, као и санкција против Кине, двије од четири чланице оснивача БРИКС-а.

"Нико не може да гарантује да западне санкције неће бити уведене другим земљама. Стога ће питања која се тичу финансијских односа, наравно, заузети важно мјесто на дневном реду руског предсједавања", објаснио је он.

Очекује се да ће Русија наставити разговоре о постизању рјешења на Блиском истоку започете на ванредном самиту у новембру, као и о другим свјетским питањима о којима се традиционално расправља међу земљама БРИКС-а.

Друге потенцијалне теме укључују искуство појединих земаља у коришћењу вјештачке интелигенције.

Пажња ће бити посвећена и финализацији нове категорије партнерских држава БРИКС-а. Биће разматране пријаве из више од 20 земаља које су изразиле жељу да се придруже БРИКС-у, а приоритет ће имати кандидатуре Белорусије и Казахстана.

Москва је већ најавила око 200 одвојених догађаја везаних за БРИКС, од којих ће око 10 бити одржано на министарском нивоу. Међу руским градовима који ће бити домаћини важних догађаја БРИКС-а су Нижњи Новгород и Казањ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: