Руска Спољна обавјештајна служба

Русија поручује Америци: Застрашивање нуклеарном палицом није успјело раније, неће ни сада

  • 29.08.2024. 16:56

Америчке власти су спремне да демонстрирају "нуклеарну палицу", али неће успјети да застраше Русију, изјавио је директор руске Спољне обавјештајне службе Сергеј Наришкин.

Поново, као и деценијама уназад, Америка покушава да створи дисбаланс у међународном безбједносном систему, вјерујући у своју некажњивост, констатовао је он на конференцији поводом 75. годишњице испитивања прве совјетске атомске бомбе РДС-1.

- Забрињавајућа околност је експеримент које су САД спровеле 14. маја ове године у подземној лабораторији за нуклеарна тестирања на полигону у држави Невада. Експеримент није био прави нуклеарни тест и формално није представљао кршење Споразума о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања и мораторијума САД на нуклеарна испитивања. Истовремено, он јасно говори о спремности Сједињених Америчких Држава да демонстрирају "нуклеарну палицу" којом је 1945. године тадашњи амерички предсједник Хари Труман хтео да заплаши руководство Совјетског Савеза. Тада није успјело, неће и сада - поручио је главни руски обавештајац.

Како је рекао, Русија има довољно средстава за обуздавање како би одбила покушаје потенцијалних агресора да нашкоде њеном суверенитету.

- Данас, као и прије 75 година, сваки покушај потенцијалног агресора да нанесе штету суверенитету и прогресивном развоју наше земље се увијек спречава. У ту сврху имамо најсавременија високотехнолошка средства обуздавања, и што је најважније, јединствене стручњаке - објаснио је Наришкин.

Према његовим ријечима, "Русија ће увијек бити на челу војно-техничког напретка, што значи да ће остати отпорна на стране диктате и на било какве спољне пријетње".

На данашњи дан 1949. године извршено је испитивање прве совјетске атомске бомбе РДС-1. То је била авионска бомба тешка 4,6 тона, пречника 1,5 метар и дужине 3,7 метара. Према мишљењу стручњака, овај догађај био је један од најважнијих у историји Русије и обезбиједио је њено постојање као јаке и независне силе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм