Ruska Spoljna obavještajna služba

Rusija poručuje Americi: Zastrašivanje nuklearnom palicom nije uspjelo ranije, neće ni sada

  • 29.08.2024. 16:56

Američke vlasti su spremne da demonstriraju "nuklearnu palicu", ali neće uspjeti da zastraše Rusiju, izjavio je direktor ruske Spoljne obavještajne službe Sergej Nariškin.

Ponovo, kao i decenijama unazad, Amerika pokušava da stvori disbalans u međunarodnom bezbjednosnom sistemu, vjerujući u svoju nekažnjivost, konstatovao je on na konferenciji povodom 75. godišnjice ispitivanja prve sovjetske atomske bombe RDS-1.

- Zabrinjavajuća okolnost je eksperiment koje su SAD sprovele 14. maja ove godine u podzemnoj laboratoriji za nuklearna testiranja na poligonu u državi Nevada. Еksperiment nije bio pravi nuklearni test i formalno nije predstavljao kršenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja i moratorijuma SAD na nuklearna ispitivanja. Istovremeno, on jasno govori o spremnosti Sjedinjenih Američkih Država da demonstriraju "nuklearnu palicu" kojom je 1945. godine tadašnji američki predsjednik Hari Truman hteo da zaplaši rukovodstvo Sovjetskog Saveza. Tada nije uspjelo, neće i sada - poručio je glavni ruski obaveštajac.

Kako je rekao, Rusija ima dovoljno sredstava za obuzdavanje kako bi odbila pokušaje potencijalnih agresora da naškode njenom suverenitetu.

- Danas, kao i prije 75 godina, svaki pokušaj potencijalnog agresora da nanese štetu suverenitetu i progresivnom razvoju naše zemlje se uvijek sprečava. U tu svrhu imamo najsavremenija visokotehnološka sredstva obuzdavanja, i što je najvažnije, jedinstvene stručnjake - objasnio je Nariškin.

Prema njegovim riječima, "Rusija će uvijek biti na čelu vojno-tehničkog napretka, što znači da će ostati otporna na strane diktate i na bilo kakve spoljne prijetnje".

Na današnji dan 1949. godine izvršeno je ispitivanje prve sovjetske atomske bombe RDS-1. To je bila avionska bomba teška 4,6 tona, prečnika 1,5 metar i dužine 3,7 metara. Prema mišljenju stručnjaka, ovaj događaj bio je jedan od najvažnijih u istoriji Rusije i obezbijedio je njeno postojanje kao jake i nezavisne sile.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.