Министарство унутрашњих послова

Русија издала потјерницу за неколико украјинских званичника

  • Извор: РТ Балкан
  • 03.05.2024. 10:48

Министарство унутрашњих послова Русије издало је потјерницу за бившим шефом Службе безбједности Украјине и послаником Врховне раде Валентином Наливајченком, бившим министром финансија Украјине Александром Шлапаком, бившим шефом Народне банке Степаном Кубивом и секретаром Савјета за националну безбједност и одбрану Украјине Александром Литвињенком.

Како се наводи, истрагом је утврђено да је Наливајченко у програму једног од украјинских телевизијских канала пријетио руском војном особљу које учествује у Специјалној војној операцији.

"Такве изјаве садрже знаке изазивања непријатељства према руском војном особљу и уперене су против интереса Руске Федерације", наводи се у саопштењу Министарства.

Што се тиче Шлапака и Кубива, напомиње се да се обојица траже по члану Кривичног законика, али није прецизирано по ком.

Почетком јануара Истражни комитет Русије оптужио је Шлапака и Кубива за финансирање такозване антитерористичке операције у Донбасу.

Они су, како се наводи, донијели одлуку о покретању операције, а такође су обезбиједили њено финансирање из државног буџета.

"Александар Валеријевич Литвињенко, рођен 27. априла 1972. године. Тражи се по члану Кривичног законика", наводи се у бази података Министарства унутрашњих послова.

Крајем марта украјински предсједник Владимир Зеленски је смијенио секретара Савјета за националну безбједност и одбрану. Умјесто Алексеја Данилова, мјесто је преузео Александар Литвињенко, који је раније био на челу спољне обавјештајне службе.


Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Серија: Мућке (Р) (12+)

    ''Мућке

  • 12:30 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ' 'Серија: Ред Рок (12+) (Р)