Ministarstvo unutrašnjih poslova

Rusija izdala potjernicu za nekoliko ukrajinskih zvaničnika

  • Izvor: RT Balkan
  • 03.05.2024. 10:48

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije izdalo je potjernicu za bivšim šefom Službe bezbjednosti Ukrajine i poslanikom Vrhovne rade Valentinom Nalivajčenkom, bivšim ministrom finansija Ukrajine Aleksandrom Šlapakom, bivšim šefom Narodne banke Stepanom Kubivom i sekretarom Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Aleksandrom Litvinjenkom.

Kako se navodi, istragom je utvrđeno da je Nalivajčenko u programu jednog od ukrajinskih televizijskih kanala prijetio ruskom vojnom osoblju koje učestvuje u Specijalnoj vojnoj operaciji.

"Takve izjave sadrže znake izazivanja neprijateljstva prema ruskom vojnom osoblju i uperene su protiv interesa Ruske Federacije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Što se tiče Šlapaka i Kubiva, napominje se da se obojica traže po članu Krivičnog zakonika, ali nije precizirano po kom.

Početkom januara Istražni komitet Rusije optužio je Šlapaka i Kubiva za finansiranje takozvane antiterorističke operacije u Donbasu.

Oni su, kako se navodi, donijeli odluku o pokretanju operacije, a takođe su obezbijedili njeno finansiranje iz državnog budžeta.

"Aleksandar Valerijevič Litvinjenko, rođen 27. aprila 1972. godine. Traži se po članu Krivičnog zakonika", navodi se u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova.

Krajem marta ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je smijenio sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu. Umjesto Alekseja Danilova, mjesto je preuzeo Aleksandar Litvinjenko, koji je ranije bio na čelu spoljne obavještajne službe.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: