Mediji

Rojters: Bajdenov klimav početak debate sa Trampom uznemirio demokrate, prestar za još jedan mandat

  • Izvor: Agencije
  • 28.06.2024. 08:09

Pristalice predsjednika SAD Džozefa Bajdena nadale su se da će debata s republikanskim kandidatom Donaldom Trampom "otkloniti brige" da je 81-godišnjak prestar da odsluži još jedan mandat, ali su njegov "promukli glas i nesiguran nastup" učinili suprotno, ocjenjuje danas Rojters.

Ono što je privuklo pažnju u ovoj predsjedničkoj kampanji je starost oba predsjednika, koja, kako ocjenjuje Rojters, više opterećuje Bajdena.

U četvrtak, promukao od prehlade, Bajden je površno prešao kroz pojedine teme u svom obraćanju, navodi agencija.

Strateg Demokratske stranke koji je radio na Bajdenovoj kampanji 2020. nazvao je nastup američkog predsjednika na polovini debate "katastrofom".

Na početku debate, Bajden je zastao dok je govorio o programu zdravstvene zaštite "Mediker" i poreskoj reformi i činilo se da je izgubio tok misli.

Debata pokazala duboke podjele u SAD - Trampov štab proglasio pobjedu

Debata pokazala duboke podjele u SAD - Trampov štab proglasio pobjedu

- Poreska reforma bi stvorila novac koji bi ojačao naš zdravstveni sistem, čime bismo bili u mogućnosti da učinimo da svako ponaosob ispunjava uslove za ono što sam mogao da uradim sa koronom, izvinjavam se, ono što smo mi mogli da uradimo sa tim - rekao je Bajden, zastajući.

Tramp je optužio Bajdena da je nekoherentan, rekavši u jednom trenutku: "Zaista ne znam šta je rekao na kraju te rečenice. Mislim da ni sam ne zna šta je rekao".

Profesor političkih nauka na Univerzitetu Masačusets Amherst Rej La Raja ocijenio je da Bajden ne govori promišljeno i da djeluje kao da traži riječi.

Uoči prvog javnog sučeljavanja, Bajden je skoro nedjelju dana imao "debatni kamp" sa vrhunskim savjetnicima u predsjedničkoj rezidenciji u Kemp Dejvidu u Merilendu, što je pokazatelj koliko se njegova kampanja smatra važnom, ali po ocijeni analitičara, ta dobra priprema se nije odrazila na njegov učinak na debati.

Tramp je Tramp, rekao je kandidat za predsjedničke izbore 2020. godine Džo Volš, upotrebivši psovku da opiše izjave republikanskog kandidata.

- Ali Bajden zvuči staro i izgubljeno. A to će biti važnije od svega. Za sada, ovo je apsolutna noćna mora za Bajdena - istakao je Volš.

Pratite nas i putem Vibera

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Revolucija 1917 (R)

    Revolucija 1917 (R)

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    Serija: Ljubavni zalogaji (12+)