Словачки премијер

Роберт Фицо у критичном стању након још једне операције

  • Извор: СРНА
  • 17.05.2024. 16:07

Словачки премијер Роберт Фицо (59) је у критичном стању након што је подвргнут још једној операцији два дана након што је тешко рањен у оружаном нападу у мјесту Хандлова, саопштили су пољски званичници.

Миријам Лапуникова, директор Универзитетске болнице "Ф. Д. Рузвелт" у Банској Бистрици, у коју је Фицо пребачен, изјавила је да је Фицо прошао це-те скенер и да је тренутно будан и "стабилан" на одјељењу интензивне његе.

"Међутим, његово стање је веома озбиљно након операције уклањања мртвог ткива из његовог тијела", рекла је она.

Министар одбране и заменик премијера Роберт Калинак обратио се новинарима у болници, указујући на неизвјестан пут Фицовог опоравка.


И робијаши иду у рат против Русије: Зеленски потписао закон о мобилизацији затвореника

И робијаши иду у рат против Русије: Зеленски потписао закон о мобилизацији затвореника

"Мислим да ће проћи још неколико дана док дефинитивно не будемо знали у ком правцу ће се ситуација даље развијати", рекао је Калинак, истичући да Влада остаје функционална.

Он је напоменуо да министарства обављају све своје обавезе, да ништа није замрзнуто нити заустављено и да "земља иде даље".

"Држава је стабилна и наш пацијент је стабилан", додао је Калинак.

Полиција је данас у оквиру истраге дошла са осумњиченим нападачем Јурајом Цинтулом до његове куће у потрази за доказима у мјесту Левице. Полиција је заплијенила рачунар и документа.

Словачка телевизија "Маркиза" објавила је снимак на коме се види како полиција и осумњичени улазе у његову кућу.

Нападач Јурај Цинтула (71) ухапшен је одмах након напада и оптужен за покушај убиства с предумишљајем. Према сазнањима медија, осумњичени је пензионер и пјесник аматер, а радио је као чувар у тржном центру на југозападу Словачке.

Владини званичници навели су да осумњичени није био повезан ни са једном политичком групом, иако је сам напад био политички мотивисан.


За 40 дана изгубио сина и жену: Радослав дошао да на вјечни починак испрати Светлану

За 40 дана изгубио сина и жену: Радослав дошао да на вјечни починак испрати Светлану

Као одговор на напад, из кабинета предсједника Словачке саопштено је да је планиран састанак лидера свих парламентарних странака у уторак, 21. маја.

Одлазећа предсједница Зузана Чапутова и новоизабрани предсједник Петер Пелегрини, покренули су ову иницијативу како би се смањиле социјалне тензије у земљи, наводи портал "Глас Европе". 

Пратите нас и путем Вибера