Напад у Пенсилванији

Реконструкција атентата на Трампа: Необезбијеђен кров, нападач и свједоци које нико није чуо

  • Извор: Агенције
  • 14.07.2024. 12:36

Атентатор на Доналда Трампа пуцао је са крова објекта који је удаљен око 150 метара од бине на којој је говорио бивши предсједник САД. Свједоци тврде да су уочили мушкарца које пузи са пушком по крову и о томе обавијестили полицајце који су дјеловали збуњено. Бивши ФБИ агенти сматрају великим пропустом безбједносних служби да објекат у Трамповој непосредној близини не буде обезбијеђен.

Томас Метју Крукс (20) испалио је "више хитаца" у правцу Доналда Трампа на предизборном скупу републиканског кандидата у Батлеру, у Пенсилванији, ранивши бившег предсједника Сједињених Држава и још двије особе, док је још један посјетилац митинга преминуо убрзо након рањавања.

Трампу је један од метака окрзнуо уво, а на лицу су му се видели трагови крви. Након указане помоћи у болници, налази се на кућном лечењу.

Федерални истражни биро је окрактерисао напад као атентат и покушај убиства, а атентатора су ликвидирали припадници Тајне службе неколико тренутака после пуцњаве.

Атентатор пуцао са необезбеђеног крова у близини бине

Досадашњом истрагом је утврђено да је нападач пуцао са равног крова објекта који је био удаљен између 120 и 150 метара од бине на којој је Трамп говорио пред окупљеном масом симпатизера.

Иза бине и трибина налазе се објекти (амбари) на локалној фарми на чијим крову су били размјештени полицијски снајперисти који су, чини се, јасно могли да уоче нападача.

ФБИ објавио име нападача који је покушао атентат на Трампа

ФБИ објавио име нападача који је покушао атентат на Трампа

Свједоци атентата су за Си-Ен-Ен и Би-Би-Си навели да су са земље јасно уочили сумњиву особу на крову једног оближњег објекта и о томе обавестили најближе полицајце који су дјеловали збуњено.

- Та особа која је пуцала је чучнула, па је пузала по крову, са пушком. Јасно се видјело. Обавестили смо полицију, али нису реаговали. Два минута касније, из тог правца су се зачули пуцњи - рекао је један од свједока догађаја.

Бивши ФБИ агенти: Нечувено да нико од наших није био на крову са ког је пуцано

Двoјица бивших ФБИ агената у анализи за Си-Ен-Ен истичу да су изненађени чињеницом да кров објекта са којег је атентатор пуцао није био обезбијеђен с обзиром на то да налази у непосредној близини бине.

- Кров је требало да буде обезбијеђен пре самог скупа - каже Стив Мур, пензионисани специјални ФБИ агент и бивши снајпериста ове организације.

Затворен ваздушни простор изнад зоне пуцњаве на Трампа

Затворен ваздушни простор изнад зоне пуцњаве на Трампа

Његов колега, Боби Чекон, сматра да је чињеница да нико није чувао објекат са којег је пуцано "велики пропуст" безбједносних служби и "савршена прилика за потенцијалне нападаче".

- Та зграда је најближа бини. Са јасним прегледом. Шокиран сам да никога од наших није било на том крову - наглашава Чикон.

Обојица саговорника наводе да је идеја да тај кров буде слободан и необезбијеђен нечувена.

- Сада слиједе велике и драстичне промјене у безбједносним процедурама као посљедица овог догађаја. Прстен објезбеђења морао би да буде далеко шири - закључују бивши ФБИ агенти.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Серија: Ред Рок (Р) (12+)

    ''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 12:45 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.