Рибље пљескавице представљају брз и укусан оброк који се лако припрема, а уз то су и економичне, јер се могу направити од приступачних врста рибе попут ослића или скуше.
Комбинацијом зачина, лука и презле добија се смјеса која се обликује у пљескавице, а затим пржи док не поприми златно-смеђу, хрскаву корицу. Унутрашњост остаје сочна и богата укусом, а идеално их је послужити уз кришку лимуна и омиљени сос, преноси danas.rs.
Ово јело је једноставно, приступачно и савршен избор за породични ручак или лагану вечеру.
У наставку вам доносимо детаљан рецепт.
Састојци:
За пљескавице:
- 500 g филета ослића (или неке друге рибе)
- 1 мањи кромпир
- 1 мања главица црвеног лука
- 3 чена бијелог лука
- 1 јаје
- 2 кашике презле (по потреби више, у зависности од конзистенције смјесе)
- 1 кашика сенфа
- 1 кашика сушеног оригана или мајчине душице
- со и бибер по укусу
- уље за пржење
Припрема:
Ако сте купили цијелу рибу, прво је добро очистите, а ако сте купили филете, уситните их у блендеру или насјецкајте наситно.
Кромпир ољуштите и скувајте, а када се охлади, згњечите га у пире. Црвени и бијели лук насјецкајте наситно.
У дубљој посуди помијешајте уситњену рибу, пире од кромпира, насјецкани црвени и бијели лук, сенф, оригано (или мајчину душицу), јаје, со и бибер. Додајте презлу и све добро промијешајте.
По потреби додајте још презле, а затим мокрим рукама обликујте пљескавице. Од ове смјесе добићете четири веће или осам мањих пљескавица.
У тигању загријте уље, па пљескавице пржите на средње јакој ватри 4 до 5 минута са сваке стране, док не постану златно смеђе и хрскаве.
Пљескавице послужите с лимуном, свјежим поврћем, или уз неки фини умак по жељи, попут тартар соса или умака од јогурта, преноси Крстарица.