Судан

Рат о којем се мало говори: Масовна убиства, силовања, расељавање

  • 12.06.2024. 14:36

Снаге брзе подршке напале су и ових дана демолирале болницу у региону Дарфур на западу Судана.

Само неколико дана прије тога активисти за људска права јавили су да је иста моћна суданска паравојска починила масакр у селу Вад ал-Нура.

У централној провинцији Гезира је, према информацијама очевидаца, побијено стотину становника, међу којима и на десетине дјеце, док је 150 особа рањено.

О рату у Судану мало се говори иако је ријеч о великој кризи због које је становништво треће највеће афричке државе расељено у ријетко виђеном обиму. Према бројкама УН, расељено је 8,8 милиона људи, а најмање 24 милиона (од укупно 43) хитно треба помоћ.

Додик: Тражили су милионе да нам доставе списак живих људи који су уписани као жртве

Додик: Тражили су милионе да нам доставе списак живих људи који су уписани као жртве

"Ријеч је о тренутно највећој кризи расељавања становништва у свијету", поручили су из УН.

Судија Међународног кривичног суда у Хагу Карим Кан објавио је да истражује злочине у Дарфуру и Судану и да је јавно позвао све очевице да му пошаљу материјал који може послужити за расвјетљавање ситуације и као доказ.

На дјелу је, како преноси "Јутарњи лист", ново крвопролиће страшних размјера у којем актери не познају границе када је ријеч о окрутности. Судан заправо и не познаје дужи период мира и просперитета, јер  унутрашњи сукоби раздиру ту земљу још од краја колонијализма.

У Судану је од 1993. на челу био диктатор Омар ал-Башир, који је свргнут 2019. године. Башир је ратни злочинац ког је Међународни кривични суд у Холандији оптужио за геноцид у покрајини Дарфур.

Међутим, до суда никада није стигао. Од његовог свргавања не престаје грађански рат који се поново распламсао у априлу прошле године, од када је забиљежено најмање 14.000 нових смртних случајева.

Цвијановић: Америчка амбасада покушава да нас убиједи да већу правну снагу има нечија изјава од Устава

Цвијановић: Америчка амбасада покушава да нас убиједи да већу правну снагу има нечија изјава од Устава

Међународне организације упозоравају да би се у земљи могао догодити геноцид, али и да је сасвим могуће да је већ у току.

Свакодневно стижу оптужбе о масовним силовањима, регрутовању дјеце у војску и глади. Информације које пристижу из дарфурске регије укључују и оне да становништво преживљава једући траву и љуске кикирикија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: