Евакуисан читав град у Пољској

Расте број жртава поплава у Европи

  • Извор: Агенције
  • 16.09.2024. 22:22

Изузетно обилне падавине које су погодиле централну Европу изазвале су смртоносне поплаве у региону у којима су живот изгубиле још четири особе у Пољској, три у Чешкој и једна у Румунији, чиме је укупан број погинулих порастао на 16.

Градоначелник пољског града Ниса Кордијан Колбијарж затражио је од 44.000 становника да се евакуишу јер прети поплава.

Он је затражио од грађана да се попну на брда, наводећи да постоји разлог да дође до потопа у граду и пробијања насипа из околног језера, пренио је ББЦ.

Осим Пољске, поплаве су захватиле дијелове Аустрије, Чешке и Румуније, јер је систем ниског притиска који прелази преко региона данима изазивао рекордне кише, а очекује се да ће ускоро погодити Словачку и Мађарску, пренио је АП.

Након поплава се шири смртоносна зараза: Преноси је урин мртвих животиња

Након поплава се шири смртоносна зараза: Преноси је урин мртвих животиња

До сада је настрадало 16 особа - седам у Румунији, пет у Пољској, три у Чешкој и једна у Аустрији. Ситуација у Пољској, у близини границе са Чешком, закомпликовала се након што је пукла брана, јављају пољски медији.

Такође, градоначелник пољског града Пачкова наредио евакуацију доњег дијела града и још два оближња мјеста.

Болница у југозападном пољском граду Ниси евакуисала је око 40 пацијената.

Према ријечима градоначелника Колбијарза, ситуација је драматична, пренио је Полсат њуз.

"Већи дио града је поплављен. Град је тренутно непроходан. Има округа који су потпуно поплављени. Ниса се купа у води", додао је он.

Поплава Кикију срушила снове: Уништен му BMW, тражи донације

Поплава Кикију срушила снове: Уништен му BMW, тражи донације

Како је објаснио, у Ниси тренутно покушавају да "закрпе" разбијени насип.

"Хеликоптери бацају вреће пијеска. Желимо и да организујемо ланац људи који ће по цијелу ноћ бацати пијесак и бетонске елементе, све што имамо", рекао је он.

На питање шта је становницима тренутно најпотребније, одговорио је "све".

Пољски премијер Доналд Туск одржао је хитан састанак и касније прогласио катастрофу у поплављеним подручјима, што је владина мјера за олакшавање евакуације и спашавања.

Додик: Наша РУЦЗ ће помоћи земљама погођеним поплавама

Додик: Наша РУЦЗ ће помоћи земљама погођеним поплавама

Он је, такође, рекао да ће влада обезбиједити милијарду злота (258.000 долара) за тренутну исплату помоћи погођенима. Школе и канцеларије у погођеним областима су затворене, а вода за пиће и храна допремани су камионима.

Многи пољски градови, укључујући Варшаву, позивају да се обезбиједе донације хране за погођене у поплавама. Стручњаци су упозорили на пријетње од поплава због излијевања ријеке Одре у Опољу, граду од око 130.000 становника и Вроцлаву, гдје живи око 640.000 становника, гдје су се 1997. догодиле катастрофалне поплаве.

Ватрогасци на југозападу Пољске рекли су да је међу жртвама поплава био и хирург чије је тијело пронађено у понедјељак ујутро у Ниси након што се вратио из болнице.

Након смртоносних поплава Румунију погодио и снажан земљотрес

Након смртоносних поплава Румунију погодио и снажан земљотрес

Тијела двије жене и још два мушкарца пронађена су у другим општинама у региону. Полиција у Чешкој је саопштила да су се жена и два мушкарца утопили на сјевероистоку земље, који је од четвртка погођен рекордним падавинама.

Жена је пронађена у води у граду Крашов, а тијела мушкараца на различитим локацијама након што се вода повукла у граду Крнов, који је у недјељу био скоро потпуно потопљен.

Румунске власти саопштиле су данас да је још једна особа настрадала у источном округу Галати, чиме је укупан број смртних случајева порастао на седам.

У Аустрији је настрадала једна особа. 

Језиве поплаве срушиле зидове затвора: Побјегло око 300 затвореника

Језиве поплаве срушиле зидове затвора: Побјегло око 300 затвореника

Власти у Чешкој прогласиле су ванредно стање у два сјевероисточна региона, укључујући планину Јесеники у близини границе са Пољском.

У Мађарској, градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњи упозорио је становнике да се очекује да ће највеће поплаве у посљедњих 10 година погодити пријестоницу касније током недјеље, а да ће воде ријеке Дунава до уторка ујутру продријети у доњи кеј града.

Карачоњи је на Фејсбуку написао да ће град користити милион врећа пијеска да ојача одбрану од поплава и замолио становнике да буду посебно опрезни када су у близини ријеке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: