Еvakuisan čitav grad u Poljskoj

Raste broj žrtava poplava u Еvropi

  • Izvor: Agencije
  • 16.09.2024. 22:22

Izuzetno obilne padavine koje su pogodile centralnu Еvropu izazvale su smrtonosne poplave u regionu u kojima su život izgubile još četiri osobe u Poljskoj, tri u Češkoj i jedna u Rumuniji, čime je ukupan broj poginulih porastao na 16.

Gradonačelnik poljskog grada Nisa Kordijan Kolbijarž zatražio je od 44.000 stanovnika da se evakuišu jer preti poplava.

On je zatražio od građana da se popnu na brda, navodeći da postoji razlog da dođe do potopa u gradu i probijanja nasipa iz okolnog jezera, prenio je BBC.

Osim Poljske, poplave su zahvatile dijelove Austrije, Češke i Rumunije, jer je sistem niskog pritiska koji prelazi preko regiona danima izazivao rekordne kiše, a očekuje se da će uskoro pogoditi Slovačku i Mađarsku, prenio je AP.

Nakon poplava se širi smrtonosna zaraza: Prenosi je urin mrtvih životinja

Nakon poplava se širi smrtonosna zaraza: Prenosi je urin mrtvih životinja

Do sada je nastradalo 16 osoba - sedam u Rumuniji, pet u Poljskoj, tri u Češkoj i jedna u Austriji. Situacija u Poljskoj, u blizini granice sa Češkom, zakomplikovala se nakon što je pukla brana, javljaju poljski mediji.

Takođe, gradonačelnik poljskog grada Pačkova naredio evakuaciju donjeg dijela grada i još dva obližnja mjesta.

Bolnica u jugozapadnom poljskom gradu Nisi evakuisala je oko 40 pacijenata.

Prema riječima gradonačelnika Kolbijarza, situacija je dramatična, prenio je Polsat njuz.

"Veći dio grada je poplavljen. Grad je trenutno neprohodan. Ima okruga koji su potpuno poplavljeni. Nisa se kupa u vodi", dodao je on.

Poplava Kikiju srušila snove: Uništen mu BMW, traži donacije

Poplava Kikiju srušila snove: Uništen mu BMW, traži donacije

Kako je objasnio, u Nisi trenutno pokušavaju da "zakrpe" razbijeni nasip.

"Helikopteri bacaju vreće pijeska. Želimo i da organizujemo lanac ljudi koji će po cijelu noć bacati pijesak i betonske elemente, sve što imamo", rekao je on.

Na pitanje šta je stanovnicima trenutno najpotrebnije, odgovorio je "sve".

Poljski premijer Donald Tusk održao je hitan sastanak i kasnije proglasio katastrofu u poplavljenim područjima, što je vladina mjera za olakšavanje evakuacije i spašavanja.

Dodik: Naša RUCZ će pomoći zemljama pogođenim poplavama

Dodik: Naša RUCZ će pomoći zemljama pogođenim poplavama

On je, takođe, rekao da će vlada obezbijediti milijardu zlota (258.000 dolara) za trenutnu isplatu pomoći pogođenima. Škole i kancelarije u pogođenim oblastima su zatvorene, a voda za piće i hrana dopremani su kamionima.

Mnogi poljski gradovi, uključujući Varšavu, pozivaju da se obezbijede donacije hrane za pogođene u poplavama. Stručnjaci su upozorili na prijetnje od poplava zbog izlijevanja rijeke Odre u Opolju, gradu od oko 130.000 stanovnika i Vroclavu, gdje živi oko 640.000 stanovnika, gdje su se 1997. dogodile katastrofalne poplave.

Vatrogasci na jugozapadu Poljske rekli su da je među žrtvama poplava bio i hirurg čije je tijelo pronađeno u ponedjeljak ujutro u Nisi nakon što se vratio iz bolnice.

Nakon smrtonosnih poplava Rumuniju pogodio i snažan zemljotres

Nakon smrtonosnih poplava Rumuniju pogodio i snažan zemljotres

Tijela dvije žene i još dva muškarca pronađena su u drugim opštinama u regionu. Policija u Češkoj je saopštila da su se žena i dva muškarca utopili na sjeveroistoku zemlje, koji je od četvrtka pogođen rekordnim padavinama.

Žena je pronađena u vodi u gradu Krašov, a tijela muškaraca na različitim lokacijama nakon što se voda povukla u gradu Krnov, koji je u nedjelju bio skoro potpuno potopljen.

Rumunske vlasti saopštile su danas da je još jedna osoba nastradala u istočnom okrugu Galati, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na sedam.

U Austriji je nastradala jedna osoba. 

Jezive poplave srušile zidove zatvora: Pobjeglo oko 300 zatvorenika

Jezive poplave srušile zidove zatvora: Pobjeglo oko 300 zatvorenika

Vlasti u Češkoj proglasile su vanredno stanje u dva sjeveroistočna regiona, uključujući planinu Jeseniki u blizini granice sa Poljskom.

U Mađarskoj, gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji upozorio je stanovnike da se očekuje da će najveće poplave u posljednjih 10 godina pogoditi prijestonicu kasnije tokom nedjelje, a da će vode rijeke Dunava do utorka ujutru prodrijeti u donji kej grada.

Karačonji je na Fejsbuku napisao da će grad koristiti milion vreća pijeska da ojača odbranu od poplava i zamolio stanovnike da budu posebno oprezni kada su u blizini rijeke.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: