Предсједник Русије

Путин: Заједничке пријетње само јачају односе Русије и Кине

  • Извор: Агенције
  • 18.10.2023. 12:04

Русија и Кина дијеле жељу за равноправном, обострано корисном сарадњом ради постизања дугорочног економског напретка и друштвеног благостања, уз поштовање права сваке државе на сопствени модел развоја, рекао је данас предсједник Русије Владимир Путин у Пекингу на форуму "Један појас, један пут".

"Један појас, један пут" је глобална иницијатива, истакао је руски лидер.

- Заинтересовани смо за развој ове иницијативе, јер, развијајући неопходну инфраструктуру, ми развијамо и друге логистичке пројекте и у Русији, објаснио је он. Све то заједно имаће један синергијски ефекат, који неће имати конкуренцију, истакао је Путин.

Каже да су велики пројекти које Кина и Русија намјеравају да остваре у наредних 30 година конкретни.

- Верујемо да ће све бити брзо организовано. Пред нама је стављен задатак да до 2024. године постигнемо обрт трговине 200 милијарди долара. Те 2019. године то је многима било невјеровано. Али до данас смо ту границу већ превазишли - навео је лидер Русије.

Каже да су Кина и Русија стабилни спољнотрговински партнери.

- Русија је формално на шестом мјесту када је ријеч о спољним трговинским партнерима Кине, али заправо, ми се налазимо на знатно бољој позицији од тога - додао је он.

"Сви спољашњи фактори су пријетња"

Сви спољашњи фактори су пријетња, рекао је Путин, коментаришући како палестинско-израелски конфликт утиче на односе Москве и Пекинга.

Ипак, он је истакао да све то само јача односе Москве и Пекинга.

Истакао је да је са предсједником Кине разговарао три сата.

- Било је речи о економији, политици, ситуацији на Блиском истоку. Обавијестио сам кинеског лидера и о ономе што се дешава на фронту у Украјини - додао је Путин.

Сматрамо да су САД повезане са украјинским конфликтом, они се све више и више лично укључују у конфликт, иако то негирају, поручио је лидер Русије.

- Украјина нема резултате на фронту - додао је Путин, коментаришући ситуацију на фронту.

Каже да су америчке ракете у Украјини грешка САД, те додао да то не мијења ситуацију на фронту

Што се тиче АТАЦМС-а, које Украјина користи на фронту, Путин каже да Русија наравно може да одбије и одговори на такве нападе.

- Најбитније је да то не може кардинално да измјени ситуацију на фронту  био је јасан Путин.

То је очигледна грешка САД, и то из неколико разлога, примјетио је, поновивши да неће ништа добро проистећи из тога, јер се агонија само наставља.

Напада на болницу у Гази - ужасан догађај, то је сигнал да се конфликт што прије оконча

- Што се тиче напада на болницу у Гази - то је ужасан догађај, једна катастрофа, повређено је и погинуло више стотина људи. Надам се да ће то бити сигнал да је тај конфликт потребно што прије завршити - поручио је Путин.

Имам утисак да нико не жели да се продужи конфликт и ситуација погорша, додао је он и додао да нико не жели да се сукоб развије у већи рат.

Пратите нас и путем Вибера