Predsjednik Rusije

Putin: Zajedničke prijetnje samo jačaju odnose Rusije i Kine

  • Izvor: Agencije
  • 18.10.2023. 12:04

Rusija i Kina dijele želju za ravnopravnom, obostrano korisnom saradnjom radi postizanja dugoročnog ekonomskog napretka i društvenog blagostanja, uz poštovanje prava svake države na sopstveni model razvoja, rekao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin u Pekingu na forumu "Jedan pojas, jedan put".

"Jedan pojas, jedan put" je globalna inicijativa, istakao je ruski lider.

- Zainteresovani smo za razvoj ove inicijative, jer, razvijajući neophodnu infrastrukturu, mi razvijamo i druge logističke projekte i u Rusiji, objasnio je on. Sve to zajedno imaće jedan sinergijski efekat, koji neće imati konkurenciju, istakao je Putin.

Kaže da su veliki projekti koje Kina i Rusija namjeravaju da ostvare u narednih 30 godina konkretni.

- Verujemo da će sve biti brzo organizovano. Pred nama je stavljen zadatak da do 2024. godine postignemo obrt trgovine 200 milijardi dolara. Te 2019. godine to je mnogima bilo nevjerovano. Ali do danas smo tu granicu već prevazišli - naveo je lider Rusije.

Kaže da su Kina i Rusija stabilni spoljnotrgovinski partneri.

- Rusija je formalno na šestom mjestu kada je riječ o spoljnim trgovinskim partnerima Kine, ali zapravo, mi se nalazimo na znatno boljoj poziciji od toga - dodao je on.

"Svi spoljašnji faktori su prijetnja"

Svi spoljašnji faktori su prijetnja, rekao je Putin, komentarišući kako palestinsko-izraelski konflikt utiče na odnose Moskve i Pekinga.

Ipak, on je istakao da sve to samo jača odnose Moskve i Pekinga.

Istakao je da je sa predsjednikom Kine razgovarao tri sata.

- Bilo je reči o ekonomiji, politici, situaciji na Bliskom istoku. Obavijestio sam kineskog lidera i o onome što se dešava na frontu u Ukrajini - dodao je Putin.

Smatramo da su SAD povezane sa ukrajinskim konfliktom, oni se sve više i više lično uključuju u konflikt, iako to negiraju, poručio je lider Rusije.

- Ukrajina nema rezultate na frontu - dodao je Putin, komentarišući situaciju na frontu.

Kaže da su američke rakete u Ukrajini greška SAD, te dodao da to ne mijenja situaciju na frontu

Što se tiče ATACMS-a, koje Ukrajina koristi na frontu, Putin kaže da Rusija naravno može da odbije i odgovori na takve napade.

- Najbitnije je da to ne može kardinalno da izmjeni situaciju na frontu  bio je jasan Putin.

To je očigledna greška SAD, i to iz nekoliko razloga, primjetio je, ponovivši da neće ništa dobro proisteći iz toga, jer se agonija samo nastavlja.

Napada na bolnicu u Gazi - užasan događaj, to je signal da se konflikt što prije okonča

- Što se tiče napada na bolnicu u Gazi - to je užasan događaj, jedna katastrofa, povređeno je i poginulo više stotina ljudi. Nadam se da će to biti signal da je taj konflikt potrebno što prije završiti - poručio je Putin.

Imam utisak da niko ne želi da se produži konflikt i situacija pogorša, dodao je on i dodao da niko ne želi da se sukob razvije u veći rat.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: