Предсједник

Путин: Украјина постала монета за поткусуривање, Запад на њу гледа као на оружје против Русије

  • 02.09.2024. 08:11

На актуелну ситуацију у Украјини значајно је утицао читав низ спољних и унутрашњих фактора, изјавио је руски предсједник Владимир Путин уочи посјете Монголији.

Као главни разлог трагедије у Украјини Путин наводи антируску политику колективног запада на челу са Сједињеним Америчким Државама.

"Деценијама су тражили потпуну контролу над Украјином, тамо су финансирали националистичке и антируске организације, систематски усађивали концепт да је Русија наводно вјечити непријатељ Украјине, главна претња њеном постојању", појаснио је Путин.

Оборено 158 дронова: Украјинци покренули највећи напад на територију Русије до сада!

Оборено 158 дронова: Украјинци покренули највећи напад на територију Русије до сада!

Украјина је заправо постала монета за преговоре у спровођењу геополитичких амбиција Запада, који на Украјину гледа као на оружје у борби против Русије, нагласио је Путин.

Према његовим ријечима, данашња ситуација је логичан резултат деструктивне стратегије Запада.

"Западне елите настављају да пружају садашњем кијевском режиму широку политичку, финансијску и војну подршку, сматрајући га оружјем у борби против Русије. Све то видимо и наставићемо да доследно извршавамо све задате задатке у оквиру Специјалне војне операције за обезбјеђење безбједности Русије, наших грађана", поручио је Путин.

Колапс украјинске одбране: Зашто је Покровск толико важан?

Колапс украјинске одбране: Зашто је Покровск толико важан?

Посљедице одлука лидера СССР-а по национално-територијалном питању одиграле су негативну улогу у садашњој ситуацији у Украјини, додао је руски предсједник.

Подсјетио је да је процес стварања Украјине почео је одмах послије револуције 1917. године, када су на овој територији настале нестабилне и краткотрајне квазидржавне формације без јасних граница.

Касније су границе савезних република у саставу СССР-а биле сасвим произвољно пресјечене, на основу "пролетерске нужде", тако је индустријски Донбас, насељен углавном Русима, пребачен у Украјину.

Осим тога, Јосиф Стаљин је већ уочи и послије Великог отаџбинског рата укључио у Украјину – као саставни дио Совјетског Савеза – неке земље које су раније припадале Пољској, Румунији и Мађарској.

Руси освајају Донбас, огласио се украјински војник: Фронт је срушен

Руси освајају Донбас, огласио се украјински војник: Фронт је срушен

Тада је совјетски лидер Никита Хрушчов, према ријечима Путина, практично дао Украјини Крим, који је био дио РСФСР-а.

"Морамо разумијети да су совјетски лидери дјеловали у условима геополитичке реалности свог времена, без претпоставке да ће СССР престати да постоји и да се распадне по вјештачки исцртаним унутрашњим административним границама сопствене историјске предуслове", указао је Путин.

Руски предсједник је интервјуу напоменуо да Запад ствара разне препреке руским новинарима који тамо раде и уводи цензуру против руских медија.

"Акције западних земаља против руских новинара су у супротности са демократским принципима слободе говора. Наравно, ово је у супротности са демократским принципима слободе говора и слободног ширења информација", нагласио је Путин, а преноси РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.