Predsjednik

Putin: Ukrajina postala moneta za potkusurivanje, Zapad na nju gleda kao na oružje protiv Rusije

  • 02.09.2024. 08:11

Na aktuelnu situaciju u Ukrajini značajno je uticao čitav niz spoljnih i unutrašnjih faktora, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin uoči posjete Mongoliji.

Kao glavni razlog tragedije u Ukrajini Putin navodi antirusku politiku kolektivnog zapada na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Decenijama su tražili potpunu kontrolu nad Ukrajinom, tamo su finansirali nacionalističke i antiruske organizacije, sistematski usađivali koncept da je Rusija navodno vječiti neprijatelj Ukrajine, glavna pretnja njenom postojanju", pojasnio je Putin.

Oboreno 158 dronova: Ukrajinci pokrenuli najveći napad na teritoriju Rusije do sada!

Oboreno 158 dronova: Ukrajinci pokrenuli najveći napad na teritoriju Rusije do sada!

Ukrajina je zapravo postala moneta za pregovore u sprovođenju geopolitičkih ambicija Zapada, koji na Ukrajinu gleda kao na oružje u borbi protiv Rusije, naglasio je Putin.

Prema njegovim riječima, današnja situacija je logičan rezultat destruktivne strategije Zapada.

"Zapadne elite nastavljaju da pružaju sadašnjem kijevskom režimu široku političku, finansijsku i vojnu podršku, smatrajući ga oružjem u borbi protiv Rusije. Sve to vidimo i nastavićemo da dosledno izvršavamo sve zadate zadatke u okviru Specijalne vojne operacije za obezbjeđenje bezbjednosti Rusije, naših građana", poručio je Putin.

Kolaps ukrajinske odbrane: Zašto je Pokrovsk toliko važan?

Kolaps ukrajinske odbrane: Zašto je Pokrovsk toliko važan?

Posljedice odluka lidera SSSR-a po nacionalno-teritorijalnom pitanju odigrale su negativnu ulogu u sadašnjoj situaciji u Ukrajini, dodao je ruski predsjednik.

Podsjetio je da je proces stvaranja Ukrajine počeo je odmah poslije revolucije 1917. godine, kada su na ovoj teritoriji nastale nestabilne i kratkotrajne kvazidržavne formacije bez jasnih granica.

Kasnije su granice saveznih republika u sastavu SSSR-a bile sasvim proizvoljno presječene, na osnovu "proleterske nužde", tako je industrijski Donbas, naseljen uglavnom Rusima, prebačen u Ukrajinu.

Osim toga, Josif Staljin je već uoči i poslije Velikog otadžbinskog rata uključio u Ukrajinu – kao sastavni dio Sovjetskog Saveza – neke zemlje koje su ranije pripadale Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj.

Rusi osvajaju Donbas, oglasio se ukrajinski vojnik: Front je srušen

Rusi osvajaju Donbas, oglasio se ukrajinski vojnik: Front je srušen

Tada je sovjetski lider Nikita Hruščov, prema riječima Putina, praktično dao Ukrajini Krim, koji je bio dio RSFSR-a.

"Moramo razumijeti da su sovjetski lideri djelovali u uslovima geopolitičke realnosti svog vremena, bez pretpostavke da će SSSR prestati da postoji i da se raspadne po vještački iscrtanim unutrašnjim administrativnim granicama sopstvene istorijske preduslove", ukazao je Putin.

Ruski predsjednik je intervjuu napomenuo da Zapad stvara razne prepreke ruskim novinarima koji tamo rade i uvodi cenzuru protiv ruskih medija.

"Akcije zapadnih zemalja protiv ruskih novinara su u suprotnosti sa demokratskim principima slobode govora. Naravno, ovo je u suprotnosti sa demokratskim principima slobode govora i slobodnog širenja informacija", naglasio je Putin, a prenosi RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.