Предсједник Русије

Путин: Сви који помажу ратну машинерију Кијева су саучесници агресора

  • Извор: СРНА
  • 14.06.2024. 16:25

Предсједник Руске Федерације Владимир Путин рекао је на састанку са званичницима Министарства спољних послова да су сви они који су посљедњих година помагали ратну машинерију кијевског режима саучесници агресора.

Путин је нагласио да се на Западу стално понавља теза да је Русија започела рат у оквиру специјалне војне операције, да је она агресор, али да то није тачно, већ је непријатељства започео кијевски режим, који их наставља.

"Дакле, могуће је напасти њену територију западним оружјем. Наводно, Украјина се брани и то може да чини. Русија није започела рат", истакао је Путин.

Кијев одбацио Путинове услове за мировни споразум

Кијев одбацио Путинове услове за мировни споразум

Он је рекао да је кијевски режим, након што су грађани дијела Украјине прогласили независност у складу са међународним правом, тај који је започео и наставља непријатељства.

"То је агресија", упозорио је Путин.

Он је нагласио да тада, 2014. године, становници Донбаса више нису хтјели да трпе.

"Јединице милиције су се подигле, узвратиле агресорима, а затим их потиснуле из Доњецка и Луганска. Надали смо се да ће то отрезнити оне који су покренули овај масакр", рекао је Путин, пренио је ТАСС.

Руси уништили украјински ракетни систем

Руси уништили украјински ракетни систем

Предсједник Русије је навео да су Доњецка и Луганска Народна Република имале право да прогласе своју независност, али је кијевски режим покренуо рат пуних размјера против њих.

"Па да ли су ове републике - Доњецк и Луганск - имале право да прогласе своју независност? Па, наравно, да. Питање се не може ни разматрати другачије. Шта је кијевски режим урадио у овој ситуацији? Потпуно је игнорисао вољу народа и покренуо свеобухватан рат против нових независних држава - народних република Донбаса - уз помоћ авиона, артиљерије и тенкова. Ускоро је почело бомбардовање и гранатирање мирних градова, као и застрашивања. И шта се догодило? Грађани Донбаса узели су оружје у руке да одбране своје животе, куће, права и легитимне интересе", истакао је Путин.

Пратите нас и путем Вибера