Predsjednik Rusije

Putin: Svi koji pomažu ratnu mašineriju Kijeva su saučesnici agresora

  • Izvor: SRNA
  • 14.06.2024. 16:25

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je na sastanku sa zvaničnicima Ministarstva spoljnih poslova da su svi oni koji su posljednjih godina pomagali ratnu mašineriju kijevskog režima saučesnici agresora.

Putin je naglasio da se na Zapadu stalno ponavlja teza da je Rusija započela rat u okviru specijalne vojne operacije, da je ona agresor, ali da to nije tačno, već je neprijateljstva započeo kijevski režim, koji ih nastavlja.

"Dakle, moguće je napasti njenu teritoriju zapadnim oružjem. Navodno, Ukrajina se brani i to može da čini. Rusija nije započela rat", istakao je Putin.

Kijev odbacio Putinove uslove za mirovni sporazum

Kijev odbacio Putinove uslove za mirovni sporazum

On je rekao da je kijevski režim, nakon što su građani dijela Ukrajine proglasili nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom, taj koji je započeo i nastavlja neprijateljstva.

"To je agresija", upozorio je Putin.

On je naglasio da tada, 2014. godine, stanovnici Donbasa više nisu htjeli da trpe.

"Jedinice milicije su se podigle, uzvratile agresorima, a zatim ih potisnule iz Donjecka i Luganska. Nadali smo se da će to otrezniti one koji su pokrenuli ovaj masakr", rekao je Putin, prenio je TASS.

Rusi uništili ukrajinski raketni sistem

Rusi uništili ukrajinski raketni sistem

Predsjednik Rusije je naveo da su Donjecka i Luganska Narodna Republika imale pravo da proglase svoju nezavisnost, ali je kijevski režim pokrenuo rat punih razmjera protiv njih.

"Pa da li su ove republike - Donjeck i Lugansk - imale pravo da proglase svoju nezavisnost? Pa, naravno, da. Pitanje se ne može ni razmatrati drugačije. Šta je kijevski režim uradio u ovoj situaciji? Potpuno je ignorisao volju naroda i pokrenuo sveobuhvatan rat protiv novih nezavisnih država - narodnih republika Donbasa - uz pomoć aviona, artiljerije i tenkova. Uskoro je počelo bombardovanje i granatiranje mirnih gradova, kao i zastrašivanja. I šta se dogodilo? Građani Donbasa uzeli su oružje u ruke da odbrane svoje živote, kuće, prava i legitimne interese", istakao je Putin.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: