Ruski predsjednik

Putin potpisao zakon koji omogućava mobilizaciju osuđenika

  • Извор: Агенције
  • 24.06.2023. 19:25

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim je predviđena mogućnost da osuđenici budu pozvani na vojnu službu po ugovoru.

U dokumentu se navodi da se tim zakonom utvrđuju pravne garancije i osnov za oslobađanje od krivične odgovornosti osoba pozvanih radi mobilizacije, koje zaključe ugovor o služenju vojnog roka u Oružanim snagama Ruske Federacije, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenose Izvestija.

Dodaje se da se zakon primjenjuje na osobe koje su počinila krivična djela male ili srednje težine, koja imaju krivični dosije, osim za krivična djela protiv polnog integriteta maloljetnika.

Zakon takođe predviđa mogućnost sklapanja ugovora sa Oružanim snagama RF za djelimično sposobne građane tokom perioda mobilizacije ili rata.

Ranije, 22. juna, Ministarstvo odbrane Rusije izvjestilo je da je u okviru sprovođenja naredbe ministra odbrane Sergeja Šojgua o utvrđivanju procedure za organizovanje službenih aktivnosti dobrovoljačkih organizacija, više od 20 formacija dobrovoljačkog korpusa potpisalo ugovore sa ruskim vojnim resorom.

Šojgu je istog dana obavestio Putina da je do sada po ugovoru regrutovano 114.000 ljudi i 52.000 dobrovoljaca.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм