Предсједник Русије

Путин: Одговараћемо реципрочно на распоређивање америчког оружја у свијету

  • Извор: Спутник Србија
  • 28.07.2024. 11:30

Русија ће себе сматрати слободном од мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета у случају појаве америчких ракета у Њемачкој, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин говорећи на прослави Дана руске флоте у Санкт Петербургу.

Путин је скренуо пажњу на изјаве америчке администрације и њемачке владе о плановима за размјештање америчких високо прецизних ракетних система дугог домета на територији Њемачке од 2026. године.

Предсједник Русије је изјаве о плановима за распоређивање прецизног оружја у Њемачкој упоредио са периодом Хладног рата.

Како је навео, у зони њиховог домета наћи ће се важни руски државни и војни објекти, административни и индустријски центри и одбрамбена инфраструктура, док ће вријеме лета до циљева на територији Русије за такве ракете, које у перспективи могу бити опремљене и нуклеарним бојевим главама, бити око 10 минута, истакао је руски лидер.

Венецуела бира предсједника: Мадуро се нада трећем мандату

Венецуела бира предсједника: Мадуро се нада трећем мандату

"Ако САД спроведу такве планове, сматраћемо да смо слободни од раније претпостављеног једностраног мораторијума на распоређивање ударних система средњег и кратког домета, укључујући повећање способности обалских снага наше морнарице“, нагласио је Путин.

Путин је такође најавио завршну фазу развоја низа ударних система, упозоравајући на реципрочне мјере за распоређивање америчких ракета у свијету.

"Данас је развој једног броја таквих система у завршној фази. Предузимаћемо реципрочне мјере за њихово распоређивање, узимајући у обзир дејства Сједињених Америчких Држава и њихових сателита у Европи и другим регионима свијета“, истакао је руски предсједник.

Он је додао да савремено оружје стално попуњава руску флоту и истакао да ће Русија наставити да опрема флоту хиперсоничним системима.

Такође је навео да ће Русија наставити да развија системе за извиђање, осматрање и противваздушну одбрану на ближим и даљим границама.

"Све је то изузетно неопходно за управљање модерним бродовима и оружјем које стално попуњава нашу флоту“, оцијенио је Путин.

Сједињене Америчке Државе подстичу тензије због летова руске стратешке авијације, иако су и саме увијек патролирале руским границама, примијетио је Путин.

Додик организује пријем за фудбалере и управу Борца

Додик организује пријем за фудбалере и управу Борца

Путин је на почетку свог обраћања морнарима и свим грађанима земље такође честитао Дан морнарице.

"Русија је поморска сила и на Дан морнарице осјећамо посебан понос на њу. Русија је стекла овај важан статус захваљујући свом геополитичком положају, великим географским открићима и огромном доприносу проучавању Свјетског океана. Али што је најважније, побједама, трудом, вољом, храброшћу и талентом наших команданата и морнара“, истакао је предсједник Русије.

Према његовим ријечима, руске морнаре одликује "заиста свети однос према отаџбини, њихова посвећеност и непопустљив карактер, вјерност заклетви, датој ријечи и поморском братству", они одржавају "непромијењену снагу духа, дисциплину и обуку".

Самоубиство у Бањи Мљечаници

Самоубиство у Бањи Мљечаници

Главна поморска парада руске флоте одржава се на Дан морнарице Русије у Санкт Петербургу.

Дан морнарице се ове године одржава 85. пут. Први пут је одржан 24. јула 1939. године. Указом руског предсједника од 27. јула 2017. године обновљена је традиција одржавања Главне поморске параде у сјеверној престоници на Дан морнарице.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Против дивљине (12+) (Р)

    '' Филм: Против дивљине (12+) (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.