Predsjednik Rusije

Putin: Odgovaraćemo recipročno na raspoređivanje američkog oružja u svijetu

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 28.07.2024. 11:30

Rusija će sebe smatrati slobodnom od moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u slučaju pojave američkih raketa u Njemačkoj, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći na proslavi Dana ruske flote u Sankt Peterburgu.

Putin je skrenuo pažnju na izjave američke administracije i njemačke vlade o planovima za razmještanje američkih visoko preciznih raketnih sistema dugog dometa na teritoriji Njemačke od 2026. godine.

Predsjednik Rusije je izjave o planovima za raspoređivanje preciznog oružja u Njemačkoj uporedio sa periodom Hladnog rata.

Kako je naveo, u zoni njihovog dometa naći će se važni ruski državni i vojni objekti, administrativni i industrijski centri i odbrambena infrastruktura, dok će vrijeme leta do ciljeva na teritoriji Rusije za takve rakete, koje u perspektivi mogu biti opremljene i nuklearnim bojevim glavama, biti oko 10 minuta, istakao je ruski lider.

Venecuela bira predsjednika: Maduro se nada trećem mandatu

Venecuela bira predsjednika: Maduro se nada trećem mandatu

"Ako SAD sprovedu takve planove, smatraćemo da smo slobodni od ranije pretpostavljenog jednostranog moratorijuma na raspoređivanje udarnih sistema srednjeg i kratkog dometa, uključujući povećanje sposobnosti obalskih snaga naše mornarice“, naglasio je Putin.

Putin je takođe najavio završnu fazu razvoja niza udarnih sistema, upozoravajući na recipročne mjere za raspoređivanje američkih raketa u svijetu.

"Danas je razvoj jednog broja takvih sistema u završnoj fazi. Preduzimaćemo recipročne mjere za njihovo raspoređivanje, uzimajući u obzir dejstva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita u Еvropi i drugim regionima svijeta“, istakao je ruski predsjednik.

On je dodao da savremeno oružje stalno popunjava rusku flotu i istakao da će Rusija nastaviti da oprema flotu hipersoničnim sistemima.

Takođe je naveo da će Rusija nastaviti da razvija sisteme za izviđanje, osmatranje i protivvazdušnu odbranu na bližim i daljim granicama.

"Sve je to izuzetno neophodno za upravljanje modernim brodovima i oružjem koje stalno popunjava našu flotu“, ocijenio je Putin.

Sjedinjene Američke Države podstiču tenzije zbog letova ruske strateške avijacije, iako su i same uvijek patrolirale ruskim granicama, primijetio je Putin.

Dodik organizuje prijem za fudbalere i upravu Borca

Dodik organizuje prijem za fudbalere i upravu Borca

Putin je na početku svog obraćanja mornarima i svim građanima zemlje takođe čestitao Dan mornarice.

"Rusija je pomorska sila i na Dan mornarice osjećamo poseban ponos na nju. Rusija je stekla ovaj važan status zahvaljujući svom geopolitičkom položaju, velikim geografskim otkrićima i ogromnom doprinosu proučavanju Svjetskog okeana. Ali što je najvažnije, pobjedama, trudom, voljom, hrabrošću i talentom naših komandanata i mornara“, istakao je predsjednik Rusije.

Prema njegovim riječima, ruske mornare odlikuje "zaista sveti odnos prema otadžbini, njihova posvećenost i nepopustljiv karakter, vjernost zakletvi, datoj riječi i pomorskom bratstvu", oni održavaju "nepromijenjenu snagu duha, disciplinu i obuku".

Samoubistvo u Banji Mlječanici

Samoubistvo u Banji Mlječanici

Glavna pomorska parada ruske flote održava se na Dan mornarice Rusije u Sankt Peterburgu.

Dan mornarice se ove godine održava 85. put. Prvi put je održan 24. jula 1939. godine. Ukazom ruskog predsjednika od 27. jula 2017. godine obnovljena je tradicija održavanja Glavne pomorske parade u sjevernoj prestonici na Dan mornarice.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film: Protiv divljine (12+) (R)

    '' Film: Protiv divljine (12+) (R)

  • 16:00 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Tajne muzeja

    'Tajne muzeja

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.