Њемачка

Пропуст у Минхену: Путник без карте са ножем два пута се укрцао у авион

  • Извор: Курир
  • 15.08.2024. 07:39

Неименовани мушкарац је успио да се два пута укрца у авион на минхенском аеродрому иако није имао важећу карту.

Дојче веле наводи да је полиција једном успјела да га правовремено „скине“ са лета, а други пут је одлетио у Шведску.

Њемачка полиција је јуче потврдила велики безбједносни пропуст на аеродрому у баварској престоници Минхену. Један норвешки путник је, наиме, успио да се укрца на два љета и то без важеће карте за те летове, односно бординг-карте потребне за улазак у авион.

Након што га баварска полиција први пут успјела да га на вријеме заустави, дакле прије полетања авиона, само дан касније он је уз помоћ исток трика одлетео у смјеру Шведске.

Како је то могло да се догоди?

Тај 39-годишњак је, како је потврђено, први пут 4. августа ове године успио да превари особље задужено за безбједност једног од највећих њемачких аеродрома.

Путницима је за улазак у авион потребна бординг-карта коју скенирају на аутоматским пролазима. Како јавља таблоид Билд, Скандинавац је једноставно стајао поред једног другог путника, а након што је он скенирао своју карту, 39-годишњак се иза њега „прогурао“ кроз контролни пункт.

Прошуњао се и поред службеника авио-компаније који су били на терминалу и тако је успио да уђе у авион који је требало да полети за Хамбург.

Али, с обзиром на то да је тај лет био распродат, Скандинавац није имао гдје да сједне и тако се открио његов покушај манипулације.

И док би неки потенцијални слијепи путник био предат полицији, а након тога против њега подигнута и оптужница, овај 39-годишњак је по хитном поступку био ослобођен, а дан касније и враћен на аеродром.

Користећи исту технику као и на лету за Хамбург, он је успио да се укрца у авион на лету за Стокхолм. Тај лет није био распродат, потврдио је полицијски портпарол Себастијан Пинта. Норвежанин није био откривен и авион је полетио за Стокхолм. Није прецизирано о којој се авио-компанији радило.

Хапшење у Шведској

Након доласка у главни град Шведске, 39-годишњак је врло брзо привукао пажњу службеника који раде на аеродрому – он је наиме по хитном поступку хтио да одлети назад у Минхен.

Мушкарца је ухапсила шведска полиција, а приликом претреса установљено је да је са собом имао и нож са оштрицом дугом десет центиметара. Упркос томе, портпарол полиције Пинта тврди да он није представљао никакву опасност.

Представник аеродрома Минхен Хенер Ојринг изјавио је да се још увијек истражују околности под којима је уопште био могућ такав безбједносни пропуст, и додао да ће за то бити потребно одређено вријеме.

„Ми истражујемо како је могло да се догоди да путник заобиђе аутоматску контролу бординг-карата прије безбједносне контроле. Авио-компанија осим тога испитује и процес контроле бординг-карата на самом терминалу, гдје је она сама надлежна за контролу путника.“

Према наводима њемачке полиције, против 39-годишњака је покренута истрага због недозвољеног уласка у земљу и манипулације приликом транспорта. Још увек није познато да ли је неко од тог мушкарца почетком августа на аеродрому у било ком тренутку захтијевао да покаже своја лична документа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.