Била изгубљена више од сто година

Пронађена оригинална чудотворна икона Мајке Божије Казанске

  • 04.11.2023. 16:38

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил представио је оригиналну икону Казанске Богородице, која је била изгубљена више од сто година, у Успенском сабору Московског Кремља.

"Ово је историјски догађај. Пред нама је оригинал чудотворне иконе Казанске Мајке Божије, пред којом су се молили Пожарски и Мињин. Ова икона је спасила наш народ од страног непријатеља. Ова икона је наша национална светиња", рекао је патријарх Кирил.

Према црквеном предању, икона се чудесно појавила 1579. године након страшног пожара у Казању. Руси су се пред овом иконом молили пред велике борбе за одбрану земље и Богородица их је увијек спасавала и доносила им побједу и слободу.

Године 1904. икона је украдена из манастира посвећеног Казанској Богородици. Према званичној верзији, коју су касније током суђења изнијели сами лопови, они су починили злочин за који су богато награђени, а саму икону су поломили на дијелове и спалили у пећи, пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм