Север Ведер Јуроп

Прогноза до фебруара: Хоће ли и колико бити снијега?

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 03.11.2023. 16:53

У Европи ће, како прогнозирају, снијега бити мање од просјека, осим над дијеловима Скандинавије и алпског подручја.

Север Ведер Јуроп анализирао је најновије прогнозе сњежних падавина за цијелу зиму. Потврђују снажно присуство Ел Ниња који ће увелико утицати на надолазећу зиму.

Хладнији тренд и даље је присутан за централни и источни дио САД-а, док су Канада и Европа углавном топлији од нормале.

Ел Нињо ће бити главни кривац за зиму 2023/2024. на сјеверној хемисфери.

Ел Нињо се рађа из топлијих вода источног Пацифика, у близини обале Јужне Америке, и често је праћен успоравањем или заокретом источних ветрова у два појаса око Земље између суптропског и екваторијалног подручја високог притиска, у којем превладавају ветрови с источном компонентом.


Драматични снимци: Авиони одустају од слијетања због вјетра

Драматични снимци: Авиони одустају од слијетања због вјетра

Север Ведер за дугорочну прогнозу за зиму користи три модела ЕЦМВФ из Европе, КанСИПС из Канаде и НММЕ. Овдје је реч о просјечној слици за три метеоролошка зимска мјесеца (децембар – јануар– фебруар). Чак и ако су сасвим тачни, то не значи да би такви временски услови требало да трају три мјесеца заредом.

У Европи ће, како прогнозирају, снијега бити испод просјека, осим над дијеловима Скандинавије и алпског подручја.

То одражава доминантни западни образац, који доноси више влаге и мање хладноће из сјеверног Атлантика. Изнад Сјеверне Америке види се врло занимљива прогноза сњежних падавина, а ЕЦМВФ предвиђа више сњежних падавина него иначе у већем дијелу, додају у анализи.

Што се тиче температура, топлотне аномалије концентрисане су на великом дијелу Европе. Неутрална зона аномалије налази се изнад сјеверних дијелова средње Европе. Очекује се да ће Европа имати топлије температуре од просјека у већем дијелу западног и централног дијела континента. Ниже температуре биће израженије у сјеверним и сјевероисточним дијеловима континента.

Гледајући падавине, Кансипсова прогноза слична је ЕЦМВФ-овој. Канадски модел показује више падавина у већем дијелу средње и јужне Европе.


Вода у кућама, кафићима, вјетар чупао кровове - Невријеме направило хаос у Гацку

Вода у кућама, кафићима, вјетар чупао кровове - Невријеме направило хаос у Гацку

За сјеверну Европу прогнозира се мање падавина. Што се тиче падавина, у већем дијелу Европе очекују се нормалне до појачане падавине. Прогноза сњежних падавина показује мање снијега у Европи, осим у вишим предјелима.

Чак и ако прогноза предвиђа мање снијега, то не значи да га неће бити, напомињу, пише "Вечерњи".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм