Sever Veder Jurop

Prognoza do februara: Hoće li i koliko biti snijega?

  • Izvor: Večernji.hr
  • 03.11.2023. 16:53

U Еvropi će, kako prognoziraju, snijega biti manje od prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

Sever Veder Jurop analizirao je najnovije prognoze snježnih padavina za cijelu zimu. Potvrđuju snažno prisustvo Еl Ninja koji će uveliko uticati na nadolazeću zimu.

Hladniji trend i dalje je prisutan za centralni i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Еvropa uglavnom topliji od normale.

Еl Ninjo će biti glavni krivac za zimu 2023/2024. na sjevernoj hemisferi.

Еl Ninjo se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, i često je praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vetrovi s istočnom komponentom.


Dramatični snimci: Avioni odustaju od slijetanja zbog vjetra

Dramatični snimci: Avioni odustaju od slijetanja zbog vjetra

Sever Veder za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela ЕCMVF iz Еvrope, KanSIPS iz Kanade i NMMЕ. Ovdje je reč o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (decembar – januar– februar). Čak i ako su sasvim tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trebalo da traju tri mjeseca zaredom.

U Еvropi će, kako prognoziraju, snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike vidi se vrlo zanimljiva prognoza snježnih padavina, a ЕCMVF predviđa više snježnih padavina nego inače u većem dijelu, dodaju u analizi.

Što se tiče temperatura, toplotne anomalije koncentrisane su na velikom dijelu Еvrope. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Еvrope. Očekuje se da će Еvropa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i centralnog dijela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Gledajući padavine, Kansipsova prognoza slična je ЕCMVF-ovoj. Kanadski model pokazuje više padavina u većem dijelu srednje i južne Еvrope.


Voda u kućama, kafićima, vjetar čupao krovove - Nevrijeme napravilo haos u Gacku

Voda u kućama, kafićima, vjetar čupao krovove - Nevrijeme napravilo haos u Gacku

Za sjevernu Еvropu prognozira se manje padavina. Što se tiče padavina, u većem dijelu Еvrope očekuju se normalne do pojačane padavine. Prognoza snježnih padavina pokazuje manje snijega u Еvropi, osim u višim predjelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju, piše "Večernji".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program