Први прималац

Преминуо мушкарац ком је пресађен свињски бубрег

  • Извор: Танјуг
  • 12.05.2024. 13:14

Први прималац генетски модификованог свињског бубрега умро је скоро два мјесеца након што је подвргнут операцији, саопштили су у суботу његова породица и болница која је извршила хирушки захват.

Ричард Слејман (62) подвргао се трансплантацији бубрега у Општој болници у Масачусетсу у марту ове године са прогнозом хирурга да ће свињски бубрег вршити функцију најмање двије године, преноси АП.

Тим из Опште болнице у Масачусетсу који је учествовао у трансплантацији саопштио је да је "дубоко ожалошћен" због Слејманове смрти и изразио саучешће његовој породици наводећи да немају никаквих индиција да је пацијент умро од посљедица трансплантације.

Рик Слејман из Вејмута, у држави Масачусетс, био је прва жива особа која се подвргла оваквој хирушкој процедури.

Раније су свињски бубрези били привремено пресађивани донорима органа који су доживјели мождану смрт, а двојици мушкараца је пресађено срце свиње, међутим обојица су умрла у року од неколико мјесеци.

Слејман је имао трансплантацију бубрега 2018. године, али је од прошле године поново био на дијализи када је пресађени орган почео да отказује. Због тога су му љекари сугерисали да се подвргне трансплантацији свињског бубрега.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: