Расту тензије

Прекинута комуникација: Сјеверна Кореја прогласила Јужну Кореју непријатељском државом

  • 17.10.2024. 07:54

Сјеверна Кореја прогласила је Јужну Кореју "непријатељском државом" и потврдила је да је прекинула комуникацију са том земљом, пренијела је јутрос државна агенција КЦНА.

- Ово је неизбјежна и легитимна мјера предузета у складу са захтјевима Устава ДНРК (званични назив Сјеверне Кореје) који јасно дефинише РК ​​као непријатељску државу - објавила је КЦНА, користећи званични назив Јужне Кореје - Република Кореја.

Први снимак са границе двије Кореје, пут дигнут у ваздух

Први снимак са границе двије Кореје, пут дигнут у ваздух

Агенција је такође пренијела да су друмске и жељезничке везе са Јужном Корејом на сјевернокорејској страни границе, које су биле постављене као прелази, сада потпуно блокиране као дио "фазног потпуног одвајања" од југа.

Јужна Кореја је саопштила да је њена политика да настави да тежи националном уједињењу, али да ће да одговори силом уколико Сјеверна Кореја покаже било какав облик агресије.

Прошле недјеље, сјевернокорејска војска је најавила план да "потпуно одвоји" територију Сјеверне Кореје од Јужне Кореје, наводећи да је обавијестила америчку војску о том потезу како би "спријечила било какво погрешно тумачење и случајне сукобе".

Двије Кореје су повезане путевима и жељезницама дуж Гјеонгуи линије, која повезује јужнокорејски погранични град Пају са сјевернокорејским Каесонгом и Донгхаи линије дуж источне обале.

''Спремни да се боре у светом рату'': 1,4 милиона добровољаца пријављено за војску

''Спремни да се боре у светом рату'': 1,4 милиона добровољаца пријављено за војску

Овај потез је предузет у тренутку када Северна Кореја појачава међукорејске тензије након што је њен вођа Ким Џонг-ун крајем прошле године дефинисао две Кореје као "двије непријатељске државе", предузимајући кораке за рушење међукорејских копнених рута.

Сјеверна Кореја је од тада уклонила уличне светиљке и поставила мине дуж своје стране Гјеонгуи и Донгхи линија и распоредила војнике за изградњу противтенковских баријера и јачање ограде од бодљикаве жице на својој страни Демилитаризоване зоне која дијели двије земље.

Тензије су додатно порасле након што је Сјеверна Кореја саопштила да је овог мјесеца јужнокорејска војска три пута слала дронове изнад Пјонгјанга.

Ким Јо-Џонг, утицајна сестра сјевернокорејског лидера упозорила је на "ужасну катастрофу" ако јужнокорејске беспилотне летјелице поново буду детектоване изнад Пјонгјанга.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.