Rastu tenzije

Prekinuta komunikacija: Sjeverna Koreja proglasila Južnu Koreju neprijateljskom državom

  • 17.10.2024. 07:54

Sjeverna Koreja proglasila je Južnu Koreju "neprijateljskom državom" i potvrdila je da je prekinula komunikaciju sa tom zemljom, prenijela je jutros državna agencija KCNA.

- Ovo je neizbježna i legitimna mjera preduzeta u skladu sa zahtjevima Ustava DNRK (zvanični naziv Sjeverne Koreje) koji jasno definiše RK ​​kao neprijateljsku državu - objavila je KCNA, koristeći zvanični naziv Južne Koreje - Republika Koreja.

Prvi snimak sa granice dvije Koreje, put dignut u vazduh

Prvi snimak sa granice dvije Koreje, put dignut u vazduh

Agencija je takođe prenijela da su drumske i željezničke veze sa Južnom Korejom na sjevernokorejskoj strani granice, koje su bile postavljene kao prelazi, sada potpuno blokirane kao dio "faznog potpunog odvajanja" od juga.

Južna Koreja je saopštila da je njena politika da nastavi da teži nacionalnom ujedinjenju, ali da će da odgovori silom ukoliko Sjeverna Koreja pokaže bilo kakav oblik agresije.

Prošle nedjelje, sjevernokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Sjeverne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavijestila američku vojsku o tom potezu kako bi "spriječila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe".

Dvije Koreje su povezane putevima i željeznicama duž Gjeongui linije, koja povezuje južnokorejski pogranični grad Paju sa sjevernokorejskim Kaesongom i Donghai linije duž istočne obale.

''Spremni da se bore u svetom ratu'': 1,4 miliona dobrovoljaca prijavljeno za vojsku

''Spremni da se bore u svetom ratu'': 1,4 miliona dobrovoljaca prijavljeno za vojsku

Ovaj potez je preduzet u trenutku kada Severna Koreja pojačava međukorejske tenzije nakon što je njen vođa Kim Džong-un krajem prošle godine definisao dve Koreje kao "dvije neprijateljske države", preduzimajući korake za rušenje međukorejskih kopnenih ruta.

Sjeverna Koreja je od tada uklonila ulične svetiljke i postavila mine duž svoje strane Gjeongui i Donghi linija i rasporedila vojnike za izgradnju protivtenkovskih barijera i jačanje ograde od bodljikave žice na svojoj strani Demilitarizovane zone koja dijeli dvije zemlje.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je ovog mjeseca južnokorejska vojska tri puta slala dronove iznad Pjongjanga.

Kim Jo-Džong, uticajna sestra sjevernokorejskog lidera upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letjelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.