Мађарски премијер

Правна служба ЕУ напала Орбана: Одласком у Москву прекршио споразуме блока!

  • Извор: РТ Балкан
  • 11.07.2024. 21:48

Самоиницијативно путовање Виктора Орбана у Москву гдје се сусрео са Владимиром Путином, било је у супротности са споразумима у ЕУ, тврди правна служба Уније, а преноси "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Орбанови поступци наводно су прекршили споразуме блока који забрањују било какву "мјеру која би могла да угрози постизање циљева Уније". Он је такође оптужен и да је прекршио законску одредбу која позива све чланице да спољнополитичке активности обављају "безрезервно у духу лојалности и међусобне солидарности".

"Била је политичка грешка отићи у Москву", каже за "Фајненшел тајмс" предсједник Европског савјета Шарл Мишел, који додаје како за десет година никад није видио тако оштру реакцију 26 других земаља на поступке једне државе.

Мађарска је непосредно пред Орбаново путовање преузела шестомјесечно ротирајуће предсједавање Савјетом министара ЕУ, а проукрајински европски јастребови вјерују како је мађарски лидер злоупотребио свој статус да би састанку са Путином дао већу тежину.

Многе земље чланице ЕУ разматрају бојкот традиционалних неформалних министарских састанака који ће се одржавати у Мађарској током предсједавања те земље, истиче неколико дипломата за ФТ.

Мања група престоница такође је започела неформалне разговоре о томе како искористити споразум ЕУ да се током предсједавања ограничи Орбанов маневарски простор, док неки увјеравају како је Орбаново понашање снажан аргумент за укидање једногласног одлучивања у блоку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: